dinsdag 28 december 2010

Oliebollen en poedersuiker snuiven.

De jaarwisseling nadert en dan maak je binnen de keuken van Hotel de Brink soms de gekste dingen mee, onze Centrale keuken is ook gevestigd binnen de muren van dit Hotel en vandaar dat er zo ook best wel wat verweving van beide keukens plaatsvindt. Velen onder ons hebben na de kerst even een time-out, maar dat geldt niet voor deze keuken. Opnieuw komen er grote bestellingen van een leverancier binnen en dat zijn niet bestellingen die hier normaliter worden afgeleverd door de Hanos. Tientallen kilo's bloem, gist, liters melk en olie werden binnengehaald en niet te vergeten de kilo's poedersuiker, van een zeer goede kwaliteit. U raad het al, dit zijn de ingrediënten voor de Dwingeler oliebollen. Dit oliebollenfeest is in de loop der jaren een traditie geworden, waar honderden mensen met graagte gebruik van maken. De eerste honderden oliebollen zijn vandaag gemaakt en 'verscheept' naar Hotel Bieze, maar vanaf donderdag gaan we 'los', dan is er geen houden meer aan, donderdagmiddag, donderdagnacht en vrijdagochtend bestaat de keuken van Hotel de Brink en de Centrale keuken niet meer, zij zijn dan verworden tot een 'enorme oliebollenkraam' waar duizenden bollen zullen worden bereidt. Het kantoor is als een sauna waar binnen deze ruimte tientallen emmers met beslag de gist haar werk moet gaan doen. Bestellingen die gedaan moeten door de koks, mogen dan ook met de kledingcode die uniform is aan die van de sauna's, let wel dat de emmers met beslag zijn afgedekt met schone theedoeken. Oliebollen betekent ook poedersuiker en vandaar dat ik mij zorgen maak als ik donderdagavond naar huis rijd, na het sluitingsdrankje (2) en met witte neus, er zweeft namelijk die avond nogal wat poedersuiker door de lucht, stel dat je wordt aangehouden, ietwat alcoholisch en met witte neus, ben benieuwd?
Maar nu nog even over 'gekke situaties', terwijl de mooiste bisque van Drenthe door de zeef ging, stond pal daar naast iemand honderden oliebollen te bakken, ben benieuwd hoe de smaak is van deze bisque, mocht hij uniek zijn van smaak, dan kunnen wij dit recept maar één maal per jaar maken. Ook ik ruik vanavond naar olie.............bol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Vrijdagochtend branden de korven op het terras van Hotel de Brink, gaan de bollen over de ''balie'', vloeit er Glühwein, heerst er gezelligheid en zijn de doffe dreunen te horen van de 'carbidkanonnen' op de Brink. Dit is een mooie afsluiter van dit voor ons oude jaar waar nogal wat vernieuwingen hebben plaatsgevonden!!!!!!!!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten