woensdag 30 maart 2011

Nog minimaal 15 dagen geduld................. :-(



Vanmorgen even een 'lesje over asperges' gehad bij de familie Genlger van aspergeboederij Sandur in Nieuw-Amsterdam. Wat een arbeidsintensief bestaan leiden deze gedreven mensen, vlak voor het seizoen maar straks helemaal als de witte koppen naar boven komen. Om voor het eerst goed te kunnen oogsten zijn er drie jaren verstreken en als je dan hoort en ziet wat er nog allemaal meer bij komt kijken, ja dan kunnen we echt spreken van het 'witte goud'.


Wij gaan dit jaar waarschijnlijk voor de AA S Quality.....

Computergestuurd asperges schillen, 'ogen' registreren waar de messen hun werk moeten doen, negentig procent van de asperges die naar de horeca gaat wordt geschild geleverd.........

Het 'winkeltje' aan huis............meer dan een hobby..........

En als je dan een kop koffie drinkt, het zonnetje schijnt, dan komen de wederzijdse ideeën boven drijven, laten we het aspergeseizoen hier op het land inluiden, steken, wassen, koken, ruiken en proeven met een lekker glas gekoelde wijn.................

Mensen uitnodigen op locatie en dan het échte aspergeseizoen 'inluiden' ergens begin mei en dan in de buitenlucht laten genieten van wat het land ons brengt. En dan begint mijn bloed te stromen.....................gewoon lekker koken en 'lullen' met de 'laarzen' nog aan............


En dit is mooi om te zien, de was-en sorteermachine staat nog onder zeil................!!!

Het is de tijd nog niet..


Nee mensen, ze zijn er nog niet want de temperatuur is nog te laag, de zeilen die de bedden bedekken hebben twee kleuren, zwart en wit. Nu nog ligt de zwarte kant boven, maar straks als de temperaturen te hoog worden, worden de zeilen omgedraaid en komt de witte kant boven te liggen ter bescherming tegen de zon..............

Toch gingen we niet met lege handen terug, op ons verzoek had mevrouw Gengler een paar asperges 'voorgetrokken', want ja als je een soepje in een pot wilt verkopen moet deze ter laboratorium, vandaar dat we enkele asperges nodig hebben voordat het seizoen begint. De grillige vorm is ontstaan doordat de asperges te snel groeiden, er was namelijk plastic over de emmers gespannen en ja, dit zegt genoeg.................geen gevoel hebben bij het manipuleren van de natuur.......................alleen maar echt willen zijn...heerlijk !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten