vrijdag 25 november 2011

Het #fingerspitzengefühl hebben....

Wel eens gehoord van het 'fingerspitzengefühl'...vast wel, maar wat houdt deze term nu eigenlijk in. Wel aangaande de culinaire wereld blijkt het een bepaald 'gave' te zijn onder de koks. En dan praten we over de manier van het dresseren en verrijken van de gerechten op de borden. Sommigen hebben deze gave en sommigen ook niet...... want ja, de gerechten moeten tegenwoordig oogstrelend, visueel vernieuwd..... en..... zijn.............

foto: Oud Sluis

Het 'fingerspitzengefühl', ooit sprak ik een collega chef die dacht dat hij dit gevoel niet meer had, het was er ineens niet meer.... en dit had veel impact op hem, hij zegde zijn baan op en ging elders.... maar is dit gevoel dan de meest elementaire waarde die een chef behoort te bezitten.... is dit een maatstaaf..... die ons staande houdt...



Ik persoonlijk denk van niet...natuurlijk is het mooi meegenomen als je 'deze ongedefinieerde  gave' bezit, maar zal deze gave de meest belangrijke zijn..... ik denk van niet..... dan ga ik voor smaak en hoe de gerechten gedresseerd worden is een belangrijke factor.... maar niet de belangrijkste.... ik ga er vanuit dat de gast komt degusteren en niet om te 'aanschouwen'....



Er bestaat geen definities van deze term.... het 'fingerspitzengefühl' dus hoeven we niet bang te zijn of je deze nu wel of niet bezit. Sterker nog, we kunnen onze eigen interpretatie aan deze term hangen. Wees wel reëel als u een eigen definitie gaat opstellen.... deze moet natuurlijk wel passen binnen ons 'culinaire vocabulaire' en toch ook met de 'vingertoppen' te maken hebben. 
Ach ja...de definitie van het...'fingerspitzengefühl'....best moeilijk..bedenk er maar eens één.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten