dinsdag 18 januari 2011

Horecaopleidingen, svh...........hoe inspirerend ??

Hoe inspirerend zullen de horecaopleidingen momenteel zijn vraag ik mij wel eens af, vaak krijg je hierover best wel enige informatie van leerlingen en of van docenten zelf, maar vaak zal dit niet kunnen dienen als zijnde gemiddelde maatstaaf binnen onze opleidingsinstituten binnen Nederland.


Vandaar dat ik altijd uit ga van het positieve en ben daardoor in de veronderstelling ben dat alle docenten binnen onze Nederlandse horecaopleidingen, inspirerend, motiverend en stimulerend zijn. Het vak docent is namelijk ook een roeping net als het willen werken binnen de horeca, eigenlijk een baan net als alle 'leermeesters' binnen Nederland die de leer van de pedagogiek en didactiek in hun 'genen' hebben zitten en daarnaast altijd zeer motiverend willen zijn, toch.....!!!
Natuurlijk brengen zij hun studenten op de hoogte van de drie beurzen beurzen binnen Nederland en stimuleren zij hun studenten om deel te nemen aan competitie of is het nu competentie?

Het HBI, sorry de SVH, zorgt dat alle vakdiploma's waarde vertegenwoordigen en is tevens een Stichting die 'weet wat er speelt', hun tentakels zijn lang en hebben een 'zuigende werking'. Ik neem aan dat de SVH hun tentakels ook heeft uitstaan binnen de 'grote beurzen' binnen Nederland. Centraal, binnen het Zuiden en binnen het Noorden. En dat is mooi want dan kunnen de vakgerichte leerlingen zich goed laten informeren over het pad der te behalen 'vakbekwaamheid' wat hen later een goed 'belegde boterham' zal kunnen opleveren. Naast de SVH staat dan natuurlijk Kenwerk, ook een Instituut met een missie en een visie, veel informatie op alle drie de beurzen binnen Nederland voor alle toekomstige 'vakbroeders en zusters'. En dan daarnaast het koksgilde en het gastvrijheidsgilde de clubs van onze 'vakgenoten'.!! En daarnaast het mooie gastronomische plein op de beurs in het noorden waar beleving plaatsvindt met als centrale punt het 'Village Saisonnier en ja hoor daar mogen de leerlingen ook komen om zich te laten inspireren samen met hun docenten.

Excuses voor mijn 'dementie', soms zijn de gedachten werkelijk, maar vaak ook niet. Dat er vaak wordt verweten dat horecapersoneel alleen 'denkt en doet' wat binnen hun 'wijk' past is een vast gegeven dat, waarschijnlijk wordt meegegeven vanuit 'bedenkers en uitvoerenden van structuren', zij blijken niet echt innoverend wat betreft motivatie tegenwoordig......!!

Vanwaar deze 'klaagzang' wel, binnen EvenTT Culinair op 7, 8 en 9 februari is mede een wedstrijd uitgeschreven voor Horecaopleidingen en de response blijkt weinig en dan ga je denken. Ik denk dat ik totaal de plank mis sla aangaande mijn gedachtengoed betreft docenten, roc's, svh en kenwerk, alleen maar denken aan het eigen ''winkeltje' net als bedrijven als de Hanos. (alleen hun eigen winkeltje is belangrijk)
En wie ben ik, gewoon een Horecamedewerker die U toch wel graag de hand wil schudden, maar dan wel binnen het Gastronomische plein en binnen het Village Saisonnier, 'het meetingpoint voor vakmensen en aankomende vakmensen' die dagen binnen de beurs Horeca EvenTT in Assen op 7,8 en 9 februari aanstaande.

Mocht het zo zijn dat er niet meer gemotiveerd en gestimuleerd wordt binnen de Horecaopleidingen en dat het een rustoord voor uitgebluste oud horecamedewerkers blijkt te zijn dan wil ik graag solliciteren op een vacante vacature, maar dan wel over twintig jaar. Waar blijven de Roc's binnen EvenTT Culinair betreft de Tapaswedstrijden, weet dat er ook een Saisonniers Persprijs wordt uitgereikt, die krijg je niet maar die verdien je en dat is een opsteker, geloof mij..!!!! Wie weet.......!!
Info: op de website van EvenTT Culinair, Horecaopleidingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten