maandag 8 november 2010

Ergonomie en spiegelnomie!


Wat heeft ergonomie met koken te maken? Wat is ergonomie, als u niet weet wat het betekend kunt u ten rade gaan bij alle 'leermeesters' binnen de Horeca, zij weten ook van didactiek en pedagogiek.
Zij weten wat het betekend, want deze term stond vaak vermeld binnen de vele opdrachten in de BPV-mappen die onze leerling-koks moeten uitvoeren.
Mijn eigen definitie toen: Zijn de door bedrijf gekozen apparatuur en werkruimten positief, conform uw inhoudelijk lichamelijk welzijn?
Maar ja dit is weer zo'n zelf verzonnen definitie dus op naar de Wiki,

Misschien is het wel eens aardig om de BPV-mappen erbij te pakken en dan gaan we de termen bij langs waarvan soms leermeesters ook geen kaas hebben gegeten. (logisch?)
Terwijl we deze termen doorlopen ontstaan er natuurlijk nieuwe en ook ik wil graag meedenken binnen dit gebeuren, vandaar, HBI of SVH of was het nu weer SVH en geen HBI?
Nou ja maakt niet uit, misschien een nieuw te introduceren term binnen BPV-mappen aangaande de horeca 2013: 'Hoe is zijn of haar relatie betreffende operationele aard aangaande 'spiegelnomie' binnen stressvolle communicatie momenten en hoe reageren derden hierop?
Spiegelnomie? Ik zie u denken, is een nieuw te definiƫren communicatiemiddel, wat betrekking gaat hebben op onderlinge personele communicatie binnen bedrijven.
Definitie van spiegelnomie:
De bewustwording van het kunnen inschatten van eigen taalgebruik binnen situaties, waarbij inleving binnen situaties en algemene normen en waarden aangaande hiƫrarchie worden geanalyseerd door eigen geestelijk vermogen betreffende uitgaande communicatie.
Moeilijke definitie, natuurlijk niet, maar met dit soort termiologie worden de leerlingen al jaren bestookt.
Die binnen 2013 van mij is eenvoudig, denk eerst na voor je wat zegt, analyseer de situatie, weet wat er speelt voordat je antwoord geeft aan communicatiepartner.
Een meester hierin is de heer Moskowicz, zal hem eens twitteren!
Hij neemt altijd de ruimte om na te denken en dan te antwoorden, mooi!!

Heb momenteel contact met de Wiki en probeer in samenwerking met diverse partijen de nieuw te introduceren term eerder te pubiliseren. Spiegelnomie
Gelukkig is er al iets gaande!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten