vrijdag 5 november 2010

'De kreeftenstamper'

Mijn 'eerste' pannetje bisque van kreeft maakte ik ooit onder de bezielende leiding van een Franse chefkok: Bruno Porcher.
Ik weet nog dat wij de kreeften kapot moesten stampen met een houten balkje en dit werkte perfect. Later toen ik wel eens een Bisque maakte binnen andere 'huizen' gebruiken we mega-staafmixers maar dat heeft mij nooit kunnen bekoren, alles op hoge snelheid verpulveren doet geen goed. Nu wij met z'n allen bezig zijn met allerlei noviteiten, zoals bijvoorbeeld de 'brievenbusheater', krijg ik toch heimwee naar de 'apparatuur' van vroeger.
Vandaar dat ik op het idee kwam van: De Kreeftenstamper.
De kreeftenstamper is vervaardigd van een hoogwaardig kunstof en heeft een 'houten design' meegekregen. Het vervaardigen van de stamper in kunststof was nodig omdat hout voor dit soort doeleinden natuurlijk verboden is binnen onze huidige maatschappij. (de te steriele maatschappij)

Momenteel zijn wij de stamper aan het testen en de resultaten lijken goed, de stamper ligt lekker in de hand en het resultaat is zeer bevredigend. Vooral ook de sappen uit de koppen van de kreeft (de smaakmakers volgens Topchef Robert Kranenborg) komen spontaan vrij.

Deze stampers zijn binnenkort te verkrijgen in de volgende stijlen: Vuren, Grenen en Eiken.
Verder kunnen de stampers worden voorzien van de
FSC keurmerk stickers, gewoon voor het 'gevoel'!
De bisque van kreeft hebben we geproefd en het eindresultaat was als vanouds!!!
Nog meer nostalgie:
Eén van de leerlingen binnen onze Hotels had een opdracht meegekregen van school, maak een paté. En wat maak je dan, natuurlijk de 'en croute' en dat koste een vrije middag.
Resultaat was heerlijk, binnen onze centrale keuken hing de geur van licht bestorven duiven, eendenlever, rozemarijn en sinaasappel.
Trots, ja trots, een eindresultaat met een mooi doorgelopen gelei die na afkoeling van de paté in vloeibare vorm in de gemaakte 'schoorstenen'werd gegoten.
Het maken en willen zien of de paté gelukt is, is net als de eerste sexuele ervaring. Vaak te snel naar het hoogtepunt willen, paté uit de oven en gelijk aansnijden. Dit moet je niet willen, de sappen stromen dan voortijdig uit!!
Vandaag was het grote moment, het aansnijden en proeven. Proficiat.

De kreeftenstamper kan misschien niet aangeboden worden binnen de reguliere kanalen, te groot voor sommige vitrines, schappen etc. daarom kan het zijn dat we ook de 'bouwmarkten'' gaan benaderen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten