zaterdag 27 november 2010

De Telegraaf

Vanmorgen tijdens het lezen van de telegraaf viel mijn oog plots op een artikel in de reiskrant met de kop, 'Hotel van de week' en zie daar, ' het hotel onder de siepel...Hampshire Hotel Wesseling in Dwingeloo is verkozen. Het artikel geschreven door Jan Colijn is een mooi stukje reclame voor één van onze drie hotels. Jan Colijn noemt ook de naam van ons inpandige a la carte restaurant, 'De Juffer van Bathinghe' en dat is heel goed, want als je mensen soms vraagt naar de naam van het restaurant dan wordt er vaak gezegd, we hebben toch gedineerd bij Hotel Wesseling. De restaurantnaam weten zij vaak niet.
Het Hotel staat bol van de tradities zegt Jan en dit is waar, de mooiste in mijn optiek is nog altijd het 'Gildenmaal' bij Hotel Wesseling van het Sint Anthonius Gilde, ieder jaar op 17 januari.
Bij een brand in 1632 zijn de papieren van dit Gilde verloren gegaan en de nieuwe zijn verschenen in 1633, het gilde bestaat uit 12 broeders.

Ik mag niets noemen over de bereidingen van dit 'maal' en het bijbehorende warm geserveerde 'Gildenbier'. Ook mag er niets veranderen aan de bereidingen van de gerechten, hebben we ooit eens geprobeerd, maar dit werd niet geaccepteerd, Eenzame opsluiting zou het gevolg zijn van het veranderen van bereiding en of het naar buiten brengen van deze bereidingen.
Natuurlijk mag ik wel naar buiten brengen wat deze 'oude broeders' ieder jaar consumeren op 17 januari.
De 'broeders' krijgen tijdens het middaguur drie gangen: De eerste gang bestaat uit ambachtelijke ham, runderrollade, gekookte aardappelen, kapucijners en gesmolten boter. De tweede gang bestaat uit stokvis, gesmolten boter, mosterd en gekookte aardappelen. De derde gang is een gerecht van rijst, bruine basterd suiker, gesmolten boter en rozijnen.
In de middag krijgen zij het warme bier, ingeschonken vanuit een koperen ketel, het bier bevat ondermeer eieren.
Laat in de avond is het laatste maal van de 'broeders', dit bestaat uit: Twee soorten regelbrood, kaas, ham, rollade en boter.
Heb mijzelf wel eens afgevraagd of de 'broeders' zelf ook nog blij zijn met deze traditie?

Normaliter zou ik nu een paar foto's toevoegen, maar ben nog steeds bezig om van de pop ups af te komen, vandaag opnieuw foto's verwijderd, ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten