Het wordt nu wel eens tijd dat er een 'goeroe' opstaat en de veger door onze horecaopleidingen haalt..... want de cirkel was jaren geleden al aan het 'barsten'... maar we blijven maar doorgaan.
Afgelopen dagen kwam een leerling bij me..... en vroeg mij wat bepaalde horecatermen betekenden..... en gelukkig ken ik de meesten nog.... maar waarom moeten zij dit nog leren.....
Wat voor nut heeft het nog om een leerling te vertellen wat pikeren betekend, wat chemiseren betekend..... terwijl deze technieken .... nimmer of sporadisch nog gebruikt worden.... worden de leerling koks opgeleid aan de hand van een geschiedenisboek.... weet wel, een boekje wat ik adoreer... echter vaak niet meer van toepassing.....
De maatschappij en bedrijfs gerelateerde technieken zijn verandert..... maar we zitten met z'n allen met de handen in het haar toe te kijken.... zowel wat betreft het onderwijs, als wel het bedrijfsleven.... Ooit zijn we een weg ingeslagen die 'doodlopend' lijkt...... Ik heb mij altijd afgevraagd waarom alles zo verdomd ingewikkeld moest worden..... terwijl sommige lesstof... er totaal niet meer toe doet......
We leven in een zeer snelle wereld...... we gaan allemaal mee..... maar waarin gaan we mee....maak alles in godsnaam eenvoudiger, transparanter en wees duidelijker..... wat willen wij binnen de horeca de nieuwe generaties aanleren.... wat verwachten wij van hun aangaande basiskennis.... ik heb geen zin meer om als zijnde leermeester 'zinloze energie' te steken in onduidelijke doelen..... maar wees gerust leerling..... hierbij enkele termen...
- chemiseren = het ontstoppen van een chemisch toilet.
- Larderen = het zonnen met een badlaken op de buik.
- Pikeren = piekeren over de horeca in het algemeen.
- Fonceren = het vullen van je vriendenlijst op facebook
- Bruneren = bakken in de zon.
- Deglasseren = een keuken ontdoen van ramen
- Farceren = het opvullen van lichaamsholten ( alleen voor de hogere niveaau's)
- Pareren = het weghalen van verouderde tatoeages
- Sauteren = het in zeer korte tijd je huid voorzien van een getinte kleur
- Debrasseren = het doortrekken van het toilet
- Fileren = het openen van een nieuw filiaal
- Chaud froider = term uit de pornoindustrie
- Clarifier = het helder worden van de hemel.... wolken trekken weg
- Bouquet garni = onkruid binnen een tuin
- Arroser = term uit de pornoindustrie
- Convenience = schuttingtaal gebruiken
- Dresser = je kleden voor een facebook afspraakje
- Julienne = de maatgeving voor een fotomodel
- Paneren = je een ander huidje aanmeten binnen de social media
- Mouiller = term uit de pornoindustrie
- Mêler = je mengen binnen een gesprek
- Pocher = een bad nemen met een aangename temperatuur
De rest van de keukentermen komen mij vreemd voor..... die zullen waarschijnlijk met het vroegere koken te maken hebben..... toch maar even googelen dan.... want daar zijn we wel goed in...... geworden...
Ditmaal ben ik het absoluut niet met je eens. Door jouw redenering te volgen, is elk sprankje hoop verloren. "Chef, wat is pikeren? Dat is een goede vraag, jongen. Morgen nemen we een stukje vlees en dan gaan we dat samen eens doen. Wel leuk, want voor mij is het ook alweer een tijdje geleden." Die jongen heeft dan een echte leermeester. Nooit zal hij meer vergeten wat pikeren is en over twintig jaar laat hij het zijn leerling zien. Zo is het vak groot geworden Harry!
BeantwoordenVerwijderenCulinaire groet, Norbert Koreman