dinsdag 27 maart 2012

Mijn bescheiden mening.....

Ook België wordt wakker geschud door niemand minder dan Pierre Wynants .... 'als we niet oppassen verdwijnt de Belgische keuken'... stond er te lezen op op Nieuwsblad.be ...... 



Toch is dit geen wereldnieuws, maar geeft wel stof om over na te denken..... waarom wordt er zoveel gekopieerd de laatste jaren..... waarom zijn vele van ons koks verworden tot naäpers van horecabedrijven die tot 'trend' worden gebombardeerd.... wel, onze maatschappij bestaat tegenwoordig uit kopiëren en plakken...... en de dat is al enigszins 'ingebakken' bij de generatie die nu speelt.... met de minste moeite zo veel mogelijk willen bereiken..... en weet, het bereiken van iets..... kan status opleveren..... en daar draait het om......
  

Maar wees dan creatief..... kijk naar Noma en destilleer.... Bij Noma kun je geloof ik 'levende garnalen consumeren' en als dit wereldnieuws is..... koop dan een kippenren.... gooi die vol met kippen en laat de gast de kip uitkiezen die je vervolgens onder de ogen van de gast een 'kopje kleiner maakt' plukt, bereid en serveert..... reken maar dat je aandacht krijgt..... maar willen we dit echt...... Noma is nu nog 'hot' maar dat ben jij dan ook.... geen homarium, geen forellen aquarium.... maar gewoon een kippenren.... 



Ik denk dat de gemiddelde gast hier niet om zit te springen.... die kijkt straks enkel na ambiance en  wil snel bedient worden.... de gast wil enkel en alleen een goed gevoel bij een restaurant hebben en wat doen velen van ons...... veel te moeilijk door iets te kopiëren... wat niet te plakken is.....


Het duurt niet lang meer voordat het witte goud op de markt komt... en ...moeten we dan allerlei rare capriolen uithalen om deze te willen serveren.... om uniek te blijven...... 

Laat ons dan uniek zijn op onze manier.... gewoon even koken... een lekkere hollandaisesaus tikken en serveren met een Malta, ouderwetse ham, gekookt ei en wat peterselie....met daarbij een goed glas wijn.... en weet u, dit is niet te kopiëren want u weet niet waar die 'ouderwetse' ham vandaan komt..... 
Gastronomie is naar mijn bescheiden mening 'te eenvoudig ingewikkeld' geworden....... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten