Wij mensen kunnen over het algemeen moeilijk keuzes maken.... vaak wordt er teveel aangeboden en zie je door de bomen het bos niet meer.......
Iedereen heeft er 'last' van.... je wilt je huis van een ander kleurtje voorzien.... bijvoorbeeld 'wit'.. blijken er dertig varianten van wit te zijn... krijg je gelijk hoofdpijn... wat dat is moeilijk kiezen.. Werden er twee soorten aangeboden... dan is de keuze een stuk simpeler en sneller gemaakt. Wij blij.... de fabrikant blij, de eventuele 'verfwinkel' en of bouwmarkt blij.... geen grote machines meer die al die 'kleur tonen' moeten aanmaken en ook geen (extra) personeel meer die dit 'mengproces' moet kunnen uitvoeren..... Iedereen blij.... maar toch blijven we moeilijk doen....
Ook binnen de horeca blijven we doorgaan met het 'moeilijk doen' ..... de menukaarten zijn uitgebreid..... en de wijnkaart.... is vaak voor de gemiddelde gast..... niet te begrijpen..... een 'sommelier' moet dan uitkomst bieden..... Wie houden wij nu voor de gek.... onze gasten of onszelf.... als we weten dat velen moeite hebben met het maken van keuzes..... Ik denk dat wij ons zelf voor de gek houden binnen de horeca... omdat we zelf niet 'durven' te kiezen..... Maar stel dat wij wel durven te kiezen.... dan wordt alles véél meer controleerbaar..... een minder breed assortiment aangaande 'opslag', minder opslagruimten.... alles vers te verwerken... sneller bestellingen kunnen doen.... betere controle over producten.... meer doorstroom.... minder personeel en dus kosten.. etc....toch doen we dit niet.. want we durven zelf niet te kiezen.
Stel dat je weet op wat voor grond mensen keuzes maken...dan kunnen we hierop de menu's en wijnkaarten aanpassen..... In Engeland zijn ze hiermee begonnen op een zeer extreme manier las ik op de site van Horeca Entree.... Binnen Londen zijn er 'restaurants' die maar een paar gerechten serveren... en waarbij de gast alleen kan kiezen aangaande de 'gaarheid' van het vlees...... en dat is natuurlijk gewaagd en extreem..... dat is het uiterste......
Eén ding is zeker, de mens vindt het moeilijk om keuzes te maken en daar moet je op inspelen..
Ik zie het al voor me... drie voorgerechten... vlees, vis en vegetarisch.... drie hoofdgerechten vlees, vis en vegetarisch met vaststaand garnituur.... en twee desserts... ijs of panna cotta. De wijnen..... gewoon een glaasje rood of wit... waarbij de witte een keuze heeft aangaande zoet of droog. In Londen wordt de trend gezet...... ben benieuwd... of dit ook overslaat naar ons.... denk zelf van niet....... want dan moeten wij een 'keuze' maken..... en dat durven wij niet......
Dit geldt ook voor de serviezen... tegenwoordig maken sommige serviezen het gerecht... maar dat is een omgekeerde wereld..... een gerecht moet op elk goed servies kunnen liggen.....
Ga zelf eerst maar eens het boekje doorspitten: De psychologie van het beslissen..... :-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten