donderdag 15 maart 2012

Oude gewoonten.... mogen niet meer... #delicatesses

De eerste eieren zijn aangeboden..... lees je momenteel.... en dan bedoel ik geen kippeneieren, maar kievitseieren... alsof dit groot nieuws is... onze ' burgervader' betaalde de 'vinder' vijftien euro.... voor het eerste eitje.... en dat is de oorzaak van 'alles' van wat wij nu niet meer mogen... Vroeger raapten wij ook eieren... ook van de kievit... en dat hoorde er gewoon bij.... totdat er grof voor betaald ging worden... kievitseieren werden verheven tot een delicatesse..... en an begint iedereen ineens te 'rapen', zonder enig gevoel... maar met dollar tekens in de ogen... en dan gaat het fout..... wij raapten met respect.... je liet altijd een ei liggen... zodat de kievit... het nest weer aanvulde met nog drie eieren.... wij hadden respect voor de natuur..... wij verkochten de eieren niet... die waren enkel voor eigen gebruik..... Enfin.... onze burgemeester heeft er één 'gekocht'.... en waarschijnlijk in de koelkast liggen... vandaar, deze tip van toen.......Kievietseieren mogen gezocht worden van begin Februari tot 20 April. Het verdient aanbeveling ze vooraf te keuren in koud water. De eieren, die daarin drijven, zijn niet goed. Om barsten van de schaal zoveel mogelijk te voorkomen, worden de eieren met koud water opgezet.
Alle bereidingen van eieren kunnen ook op kievitseieren worden toegepast. Meestal worden ze echter hard gekookt (± 5 min.) en warm of koud gegeven met radijsjes, sterkers of waterkers.


Bron: Fréderique Mathilde Stoll en Wilhelmina Hendrika de Groot, Recepten huishoudschool Laan van Meerdervoort 's-Gravenhage. Van Cleef, Den Haag 1948 


En zo gaat het met alles..... de snoekbaars stelde niet veel voor.... wij vingen er velen met levend aas....voor eigen gebruik... maar ja, nu worden er mega bedragen voor betaald per kilo... want ook snoekbaars werd een delicatesse.....Straks ook weer met de cantharellen.... gewoon lekker zoeken voor eigen gebruik..... maar ja.. ook dit mag eigenlijk niet meer.... want iedereen zoekt.... niet voor eigen gebruik maar om er aan te verdienen..... want ook cantharellen zijn verworden tot een delicatesse..... helaas...Kunnen we niet beter het 'gemeen goed' tot delicatesse maken.... dan kunnen wij... die er nog oog voor hebben de ' wilde rommel' opruimen.... die dan niets meer waard is...... :-) Geen opmerkingen:

Een reactie posten