donderdag 1 april 2010

Vette hap binnen UMCG

Na van het werk te zijn thuisgekomen, linea recta naar het UMCG in Groningen. Met het verzoek een 'vette hap' mee te brengen. Ivan kwam ons trots tegemoet lopen, na een slechte dag, ondermeer door verlenging van 'hechtenis' was hij weer aardig ter been, gelukkig zonder rolstoel. Toch ietwat teleurgesteld want ik had 'de hap' niet bij me. Na enige gedetailleerde uitleg van een zuster betreft de ligging van de snackcorner ging mijn vrouw op pad en ja hoor even later werd het 'vette' binnen gebracht. Toch zit je dan niet vol overgave te snacken, al die papieren zakjes op tafel met een glas cola. We waren natuurlijk uitgeweken naar de bezoekersruimte want al die geuren binnen een ziekenzaal doen geen goed. Gelukkig waren we de enigen binnen deze ruimte. Snacken binnen een ziekenhuis voelt aan als zijnde zondigen, als illegaal bezig zijn, je gaat ook sneller eten om het zo snel mogelijk weg te krijgen om te voorkomen dat je betrapt wordt door een dokter of zuster.
Toch is het wel eens goed om te zondigen, patienten kunnen er van 'opkikkeren'.
Daarom stel ik voor dit te legaliseren, hier een gedoogbeleid op te zetten net zoals bij de softdrugs.
Er komt binnen Nederland in de ziekenhuizen een 'snackcorner', waar patienten en of bezoekers legaal een vette hap kunnen halen, indien nodig op recept.
Verder zou je kunnen denken om de portionering aan te passen, bijvoorbeeld: het in bezit hebben van een frikandel van 60 gram is toegestaan, maar 61 gram of meer is strafbaar.
Verder zullen de zakjes voor transport kleiner moeten worden omdat meegenomen handel alleen en alleen maar voor 'eigen gebruik' mag zijn.
De plastic zak moet verbannen worden en vervangen worden door papier, we moeten wel milieu bewust bezig blijven.
Hierbij gaan wij er vanuit dat een ieder zijn of haar verantwoordelijkheden kent aangaande consumeren, de schijf van vijf, maar ze nu en dan mag je zondigen. Zo ook een patient!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten