woensdag 28 april 2010

Examens afnemen

Vandaag een dagje Drenthe College te Emmen, praktijkexamens niveau 3.2 zelfstandigwerkend koks. Zeven kandidaten vanaf negen uur tot vier uur in de middag, twee menu's die de gemoederen flink bezig hielden. Zo'n examen is natuurlijk altijd een momentopname maar toch, je moet wel even laten zien wat je in je mars hebt. Daarnaast spelen de zenuwen ook altijd een grote rol helemaal binnen de opstartfase van het examen. Ik denk persoonlijk dat dit soort examens goed te doen is, de kandidaten krijgen ruim van tevoren de eventuele disiplines toegestuurd waardoor het voor een ieder goed uit te werken is. Dit zie je ook terug tijdens het examen, diegenen die zich in de materie verdiept hebben en wie niet.

Ook voor een examinator zijn dit speciale dagen waarbij het beoordelingsfacet van personen in kwestie de boventoon voert. Beoordelen is moeilijk, helemaal op dit niveau waarbij je in mijn optiek de kandidaat beoordeeld 'in doen en laten', algemene technieken beoordelen vind ik niet van toepassing omdat vorming van kandidaten op leerplaats zijn aangeleerd en kunnen verschillen van het theoretische opgelegde. Hierdoor vind ik dat het eindresultaat van te serveren gerechten de meest belangrijke factor is, naast een stukje hygiene en gestructureerd werken.

Het beoordelen bevat nog een lastig vraagstuk en dat is: kan een examinator zijn of haar 'persoonlijk gevoel', uitschakelen en alleen maar objectief beooordelen. Puur rationeel beoordelen zonder emotie is en blijft moelijk binnen een creatief beroep.
Hiervan een klein voorbeeld: iemand komt te laat op het examen, tolerantie of niet?
Mijn persoonlijke gevoel zegt, uitsluiten van examen, maar is de juiste keuze of moet je de oorzaak achterhalen en is deze waar of is het een smoes.
Vandaag tolerant geweest, goed of niet, ik denk goed.

Zeven kandidaten vandaag die vanavond een feestje hebben gevierd, zeven nieuwe collega's binnen de horeca. Nu begint voor hun het echte keukenleven, je verantwoordelijkheden kennen en nemen. Nu je draai zien te vinden binnen de keukens, succes!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten