zondag 4 april 2010

Restaurant Fiftheen

Op mijn weg terug naar huis, hoorde ik op de radio een interview met de manager van restaurant Fifhteen. Hun concept is het opleiden van jongeren binnen de horeca die geen baan hebben, deze jongeren zijn vaak afgehaakt op het MBO. Vijfentwingtig jongeren die binnen vijf weken de basistechnieken wordt aangeleerd in de praktijk. Deze mensen hebben vier praktijkdagen en de theorie beslaat een dag, deze theorie wordt ook gegeven door Fiftheen zelf. Dit in samenwerking met een ROC en de gemeente Amsterdam. Vijfenzeventig procent van deze mensen blijft na deze opleiding werkzaam binnen de horeca. Fifhteen is hier zes jaar geleden mee begonnen en dit heeft vervolg gekregen, restaurants als de Librije hebben een samenwerking met een ROC, het Cas Spijkers College, Culinair centrum Beverwijk mag opleiden, goed of niet goed dat is aan U.
Iedeeen zit zijn of haar 'ding' te doen en dit wordt getolereerd, wat inhoud dat officiele opleidingsinstituten niet meer voldoen.
Wanneer trek er iemand aan de bel en gaan wij inzien dat de 'moderne structureren binnen basis opleidingen een fiasco zijn gebleken'!!!!!!!!!
Er wordt binnen de horeca vaak geluld over 'back to basic', maar wanneer gaan we dit zeggen over de opleidingen, of was het vroeger hetzelfde als nu?

Wat er nu gaat onstaan is een marktplaats van opleidingen, waar totaal geen structureel gerichte fundamentatie achter schuil gaat.
Binnen nederland hebben we volledig de boot gemist, we teren nog steeds op 'goud van oud' en dit brengt verwarring binnen opleidingen. De boeken binnen de opleidingen staan vol met vergane glorie terwijl de hedendaagse maatschappij vol is van vernieuwingen.

En dan maar klagen dat er te weinig goede vakmensen op de markt komen, ja gek is dat.
De aankomende vakman en vakvrouw leert nog steeds wat larderen, pikeren, geleren, etc. is, maar schuim, het werken met de pacojet en of frix air wordt nergens genoemd.

Als de opleidingen binnen horeca nederland waren meegegaan met hun tijd, zo ook hun boeken en de inspirerende leerkrachten dan was de uitstroom waarschijnlijk ook minder geweest en waren al die 'kleine schooltjes' binnen bedrijven niet nodig geweest.
Een ROC met een perfect informatief blackboard zegt mij niets, dit is alleen maar een etalage naar buiten. (digitale shit, die niets over de opleidingen zegt)
Natuurlijk steek ik de hand ook in eigen boezem, soms wordt je moe van dit alles en denk en doe je gevaarlijk aangaande bepaalde basismethodieken, maar ja, daar kunnen ze mij persoonlijk op afrekenen.

Waar zijn wij in godsnaam mee bezig?????

Geen opmerkingen:

Een reactie posten