Vandaag inspectie van een bureau dat adviseert op het gebied van hygiëne binnen productieruimten, persoonlijke hygiëne en op het gebied van werkmethodieken.
Dat dit interessant is weet iedere kok, maar weet wel dat je ook gewezen wordt op hetgeen er schort op dit gebied.
Om het goede voorbeeld te geven heb ik al mijn piercings, hanenkam en tatoeages laten verwijderen om toch maar een goede indruk te maken, ook heb ik mij vanmorgen geschoren, doe ik normaliter nooit op dinsdag, maar ja je moet goed voor de dag komen.
Wij kregen een pluim betreffende onze ingerichte ruimten en de hygiëne hier binnen, eigenlijk niet verwonderlijk want de directie investeert ''voor de schermen' maar ook vooral ook 'achter de schermen', onze keukens zijn degelijk, goed geoutilleerd en ergonomisch ingericht met kwaliteit apparatuur en materiaal.
Maar wat is het grootste probleem binnen ambachtelijke keukens, hoelang mag ik mijn producten bewaren, wat is de houdbaarheid van een eigengemaakt product.
Veel koks zullen zeggen, dat weet ik, want ik ruik, proef en beoordeel, ik weet wanneer een product niet meer goed is!
Helaas is dit lariekoek, van een zure bouillon hoeft niemand ziek te worden, de bouillon is zuur maar is deze dan ook ziekmakend?
Grote bedrijven als Unilever houden zich hier dagelijks mee bezig; ten minste houdbaar tot ...., maar eigenlijk zouden alle ambachtelijke horecabedrijven zich hierin moeten verdiepen.
Onze centrale keuken heeft binnen deze materie ook een voortraject doorlopen en is gestart met een controlerende functie op dit gebied, toch merk je dat het altijd een 'grijs' gebied zal blijven wat te maken heeft met disciplines en versheid van aangeboden producten.
Weet ook dat bedrijven als Unilever juristen in dienst hebben om 'eventuele klachten betreft gezondheidsproblemen, na consumeren van product van genoemd bedrijf door consumenten' te kunnen weerleggen.
Ten minste houdbaar tot .........., komt tot stand door een hernieuwende bewustwording binnen onze dagelijkse routine. Weet waar je mee bezig bent en dat zijn vaak hele kleine dingen binnen onze optiek, maar toch groot binnen het gehele proces.
Als voorbeeld: het snijden van sla met een scherp mes vergroot de houdbaarheid, het wassen van de sla met 'écht' koud water ook en het droogmaken van de sla vergroot nogmaals de houdbaarheid.
Hoe bewust zijn wij, deze materie verschaft onze centrale keuken een innovatieve manier van denken en bewustwording, dit maakt ons klaar voor de toekomst.
Niet alleen meer ambachtelijk koken, maar ook de omgang met producten, het verwerken en het aanbieden van onze producten en of gerechten zullen tot stand komen met een controlerend inzicht binnen deze materie: ten minste houdbaar tot....!
Wij kunnen zeggen, onze 'rauw gemarineerde zalm' is zes dagen houdbaar op vier graden, zonder te ruiken en of te proeven, puur door de persoonlijke bewustwording, de gecontroleerde werkmethodieken en de expertise van een extern bureau.
Op deze manier zijn wij klaar voor de toekomst en kunnen wij 'uniek' blijven binnen onze bereidingen en beleving.
Ten minste houdbaar tot...... wordt onze inspirerende en motiverende kracht achter onze centrale keuken, werken met en verwerken van daadwerkelijke versproducten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten