dinsdag 15 juni 2010

Horeca en onderwijs

Kreeg te horen dat één der leraren van het Drenthe college dat hij het Mbo inwisselt voor het Vmbo, wel met een reden: aangeboden functie is in het kader van stimulering van de Horeca aan jonge mensen die twijfelen bij het maken van keuzes.
Dit is natuurlijk een interessante en motiverende 'job', jonge mensen wegwijs maken binnen de horeca en hun ook stimuleren om deel te nemen in vervolgtrajecten.

Maar dan vraag ik mij af, hoe gaat dat nu dan binnen de Vmbo-opleidingen, wordt de horeca voorgespiegeld als 'rustoord', waar het gemakkelijk verdienen is en waar je niet te veel 'gedoe' hebt.
Is de werkelijke uitstroom binnen Mbo's te herleiden naar een te oppervlakkige introductie van Horeca binnen de Vmbo's.
Wordt de Horeca alleen maar als 'leuk' neergezet.
Ik denk van wel, jonge mensen binnen een Vmbo, die beroepskeuzes moeten maken, die leerrichtingen moeten kiezen, maken inschattingsfouten en dat is logisch. Helemaal als er geen gedegen beleid is aangaande te nemen keuzes, leertrajecten van vaktechnische beroepen dienen altijd inzichtelijk gemaakt te worden.
Het is waarschijnlijk zo dat de Vmbo's leerlingen 'lekker' worden gemaakt voor de horeca en dat hun keuze op het Mbo toch niet de juiste blijkt. En dit veroorzaakt de uitstroom binnen de Mbo's, door een gebrek aan reële kennisgeving binnen de Vmbo's wat betreft Horeca praktijkgericht!!!!!!!!!

Enkele tips voor jonge twijfelaars:
  • Heb je ADHD kom in de horeca (het is altijd druk).
  • Wordt je 'hyper' van kleurstoffen, is goed, wij zitten ook nooit stil.
  • Heb je een hekel aan verjaardagen, kom in de horeca
  • Heb je de pest aan feestdagen, kom in de horeca.
  • Wil je geen sociaal leven, kom in de horeca.
  • Wil je alleen 's nachts de hond kunnen uitlaten, kom in de horeca.
  • Houd je van rekenen, kom in de horeca.
  • Wil je verantwoordelijkheid, kom in de horeca.
  • Wil je 'lange dagen' maken kom in de horeca.

Maar vooral, vind je koken leuk, wil je creatief zijn, kun je relativeren en heb je 'click', ja dan ben jij geschikt voor de horeca in de toekomst.

Ik denk dat binnen Nederland een reële connectiviteit zal kunnen gaan plaatsvinden tussen Vmbo en Mbo, waarbij Horeca gerelateerde stromingen effectiever, uitgelegd en gefundamenteerd kunnen worden.

Succes !!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten