Heeft een receptuur waarde en verkrijgen we ook de daadwerkelijke 'smaak' die we voor ogen hadden als het recept bereid wordt door derden.....??? Ik denk van niet, recepturen zijn er om de ingrediënten aan te geven en de werkwijze, maar recepturen stellen verder niets voor, want ik weet uit ervaring dat er iets ontbreekt...... aan elke 'geschreven' receptuur en dat is de 'persoonlijke beleving' tijdens de bereiding. Deze beleving.. is niet te beschrijven... maar 'maakt' het gerecht....... Een receptuur is een richtlijn aangaande samenstelling en combinatie van smaken, maar het gewenste eindresultaat is niet te verwezenlijken..... door derden....
En dat kan of is een probleem binnen de horeca..... want dit betekend, dat geen enkel 'persoonlijk gerecht' te kopiëren is....zelfs een brood is niet te kopiëren.....
En dat maakt ons mensen uniek aangaande smaken en beleving.... de mens blijkt dus uniek aangaande beleving tijdens bereidingen en dat 'kleine iets' maakt het gerecht....
Recepturen moeten blijven bestaan, want anders valt er niet te calculeren, maar de waarde van een receptuur is nihil aangaande smaak en beleving... deze is uniek.... Kunnen koks dit 'delegeren'.... natuurlijk niet.... maar dat wisten we toch al......
En dat maakt het leven interessant..... niets blijkt te kopiëren en we zijn allemaal als Herman Brood..... uniek....... en dit zal altijd blijven........
Geen opmerkingen:
Een reactie posten