zaterdag 29 mei 2010

Typerend voor de toekomstige 'vakidioot'.

Kun je zeggen binnen het koksvak die toekomstige collega is goed en die is minder.
Hierop zeg ik volmondig ja en dit komt door typerende dingen in doen en laten van toekomstige collega's.
De 'goeden' in mijn optiek zijn hen die hun ding doen binnen de aangegeven structuur, zij die willen presteren, maar ook zichzelf kunnen blijven.
Zij kunnen niet zonder hun eigen 'structuur' binnen de 'bedrijfsstructuur', soms lijken zij neurotisch.
Binnen hun beleving moet er bijvoorbeeld altijd een perfecte mise en place staan waardoor zij tijdens 'service' alles bij de hand hebben, zij denken na over werkmethodieken die de 'spits' moeten kunnen ontlasten, zij doen niets anders.
Voor deze koks is de mise en place het belangrijkst, alles moet kloppen binnen hun doen.
Voor hun is het een issue als er rommel op de grond ligt, dat de spuitflacons niet zijn bijgevuld, dat alles niet recht ligt, dat ...............
Klopt dit alles niet dan kan er binnen hun visie niet gekookt worden!
Zij die koken met een gecontroleerde visie (niet opgelegd) en je herkent ze, zij werken hard om hun zaken voor elkaar te krijgen. (soms zijn zij stil, komt waarschijnlijk door het nadenken)
Of er nu 20 gasten zitten te eten of 100 maakt niet uit, de keuken is strak, maar vooral vaak hun 'kantje', zij hebben controle en willen dit ook uitstralen.

Dat is puur genieten, genieten van het feit dat er nog zulke mensen bestaan, mensen die hierover nadenken en vooral ook jonge mensen.
Dat de mise en place het 'halve werk' was, is een feit maar het mooie is dat je hieraan ook de toekomstig vakman en of vakvrouw herkent.

De aankomende kok die het minste loopt tijdens het service heeft alles voor elkaar, behalve als de routing binnen keuken niet klopt.
Ook herken je de 'goede' aan zijn of haar kleding, deze behoort schoon te zijn, hoe druk het ook was!

Vakidioot of niet, blijf nadenken en vooral ook meedenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten