woensdag 25 juli 2012

De locatie bepaald de gerechten....

Ik vraag mij altijd af waarom horecabedrijven naar elkaar kijken... elkaar proberen te kopiëren en elkaar de loef willen af  te willen steken... Terwijl iedere 'horeca idioot' weet dat de locatie bepalend is aangaande te serveren gerechten.... gaan we elkaar toch bekritiseren....



Natuurlijk zijn bedrijven te 'klonen' en kan de naam één en ander veroorzaken... maar de locatie geeft enkel en alleen de doorslag aangaande te serveren gerechten... zelfs zou je de 'opvoeding' kunnen klonen binnen concerns.... maar dan nog..... past de puzzel niet....



Je kunt nu eenmaal geen appels met peren vergelijken.... want als we aannemen dat we het dan over de horeca hebben.... dan zijn 'plaatsgebonden' gerechten nimmer te kopiëren en te introduceren.... en toch wordt dit gedaan binnen de horeca....


Binnen het noorden... moet bijvoorbeeld een tomatensoep een 'zoetje' hebben en binnen het westen dus niet.... hoe de receptuur ook zal zijn.... de soep vanuit het westen zal niet 'lopen' binnen het noorden en vise versa.... de 'zoete variant' gaat het niet worden in het westen...



Eén ding is belangrijk... als de gast niet enkel komt voor de 'chef de cuisine' dan... moet je volgens mij enkel kijken naar 'locale smaken'.... en 'smaak gewoonten'...  Binnen welke locatie 'prikt' de gast een vorkje mee.... 'wat wil men daar beleven...



Kijken bij elkaar mag enkel dienen ter inspiratie... maar elkaar willen klonen aangaande recepturen is 'verwerpelijk'.... en toch gebeurd dit nog steeds binnen de horeca.....  de locatie bepaalt de gerechten.... en de smaak en beleving vanuit een 'chef'... die .... weet waar het om gaat... koken en verkopen..... maar wel met de juiste beleving....
Als voorbeeld de tomatensoep met balletjes... suiker, spek, ui en groenten... en de vermicelli mag enigszins verkookt zijn..... dat past bij het noorden... maar niet binnen het westen.. denk ik.. ;-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten