Binnen deze 'barre' periode ben ik altijd blij met al die lekkere winterse gerechten.... die we gelukkig voor handen hebben....... maar blijf ze wel bereiden zoals ze behoren te zijn.....
Vaak gaan wij koks dan weer lopen 'aanklooien' met deze gerechten om ze toch maar 'culinair' te kunnen serveren... en dat is klinkklare verkrachting van deze traditionele gerechten....
Het is vaak erwtensoep en stamppot wat er gegeten wordt maar bruine bonensoep zie je maar weinig en dat geldt ook voor een 'lekkere hachee' en of chili con carne.... De bruine bonen soep op de foto's hierboven laat goed het verschil zien tussen (bovenste) fout en (onderste) goed... hierbij loopt, het water toch in de mond, alleen al door te kijken draaien de speekselklieren toch overuren.... rijkelijk goed gevulde, 'andere' winterse korst..... Zo'n soep willen pureren, dat mag toch eigenlijk niet..... daar moet toch een straf op staan....
En wat te denken van de ouderwetse hachee.... en dan voor vele gastronomen misschien wel met foute ingrediënten.... maar 'verfoeilijk' lekker.... zoals je deze vroeger kreeg voorgeschoteld met gewoon een gekookte aardappel en of puree..... hier doe je toch een 'moord' voor.....
Maar soms zijn er (foute) ingrediënten nodig om de juiste smaak te verkrijgen..... en dan denk ik, het zij zo.... Jolanda maakt de lekkerste hachee en daar gaat een zakje en een kruidenblokje in van silvo.... maar waarom is dit volgens velen 'fout'..... waarom mag dit niet volgens de 'culinaire waarden'. Dit station is voor mij een gepasseerd station want alles wat je lekker vindt.... moet je kunnen serveren..maar dan wel met de 'pan op tafel'..gewoon bourgondisch.. gewoon lekker...
En dat geldt ook voor een geweldige pan 'chili con carne', één die eigenlijk te heet is, zodat je verkoeling moet gaan zoeken.... maar dan ook weer.... bourgondisch... met gescheurde stukken brood om te kunnen 'soppen'..... gewoon wars van alles.... en tegen de draad in......
Gewoon 'oude' serveermethodieken... tot 'nieuw' maken...... de pan met lekkers terug op tafel.... of niet Vincent....... mag het weer onder deze omstandigheden... ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten