dinsdag 21 februari 2012

Mijn bouillon...#bouillons ..#Foodinspiration

Food Inspiration schrijft een wedstrijd uit met als thema, 'soep van het jaar' en dat vind ik een interessant initiatief.... want ambachtelijke soepen bereiden gebeurd niet veel meer.... helaas. Ik persoonlijk geil op twee soorten, de bisque van langoustines  en de duivenbouillon....



Soep kook je met 'liefde' en gevoel.... en een goede duivenbouillon is in wezen niet moeilijk te maken als je er gevoel voor hebt, voor de bereiding heb je enkel wat duivenkarkassen nodig en die kosten weinig..... wil je deze soep exclusief maken, dan kies je voor de postduif.... die kosten soms een vermogen las ik laatst in de krant, maar dan ben je uniek.... dat wil ik niet zijn dus gewoon de karkassen van houtduiven.... een paar kilo bruneren in de oven.....




De gebruneerde karkassen ter pan doen, iets tomatenpuree erbij, evenals wat zwarte gestoten peperkorrels, wat ui, bleekselderij (redelijk veel) en iets prei.... even aanzetten op hoog vuur en dan blussen met een flesje port..... even laten sudderen en dan een goede kippenbouillon toevoegen... aan de kook brengen, afschuimen en een halve dag laten trekken..... door een zeef passeren en dan de bouillon af laten koelen....... Bouillon opnieuw verwarmen met wat clarifique, aan de kook brengen.... even laten trekken en dan de ontstane 'koek' van de bouillon scheppen...... passeren door een neteldoek...op smaak brengen...en genieten van de eerste lepel van deze consommé.



Maar we kunnen het nog gekker maken....op de foto hieronder zie je een mooie quenelle de foie gras, hier geserveerd als voorgerecht..... maar leg zo'n quenelle eens in een diep bordje op kamertemperatuur en schenk dan de duivenbouillon hieromheen......


Bouillons en andere soepen kun je enkel koken met 'liefde', eigenlijk hetzelfde als met sauzen... een mooi initiatief van Food Inspiration .... soepen uit het verdomhoekje halen......

1 opmerking:

  1. Soepen en sauzen herken je de passie van de koker, dus niet gaan gooien met kruiden om de kruiden maar om de smaak. Alle toevoegingen zijn bedoeld om smaak beter tot z'n recht te laten komen, niet om te laten vervlakken of overheersen. John

    BeantwoordenVerwijderen