donderdag 15 december 2011

#zelfstandigwerkendkok , #chefdepartie...of #leerlingkok ;-)

Wat is het verschil tussen een zelfstandig werkend kok en een chef de partie..... Is er wel een verschil... want vaak vraag ik mij, alleen al af, wat het verschil is tussen een leerling kok en een zelfstandig werkend kok... geen idee... maar wie ben ik, denk ik dan....



 Wij mensen, wij homo sapiens denken allemaal vaak de wijsheid in pacht te hebben.... maar is dat werkelijk waar.... zo dacht ik altijd dat er maar twee soorten chef de parties waren.... de vrouwelijke en de mannelijke ;-) .... maar zullen we allemaal eens een 'blonde pruik' opzetten en ons gewoon eens eenvoudig afvragen wat nu echt het verschil is.....  We weten allemaal dat een leerling kok binnen een bedrijf zich wil bekwamen binnen ons vak.... Het bedrijf.... dus de leermeester zorgt ervoor dat praktische taken aangeleerd worden..... de leermeester maakt de leerling breed en gebruikt de leerling niet enkel en alleen voor goedkoop genot.... dit is oud nieuws want wij leermeesters zijn pedagogisch... en didactisch ingesteld... want zijn we dat niet, dan zijn wij leermeester onwaardig.... en moet een Instituut als kenwerk ingrijpen.... iedere leermeester zal dit beamen en hierop toezien... neem ik aan..... wij willen leerlingen breder maken.. ze doorlopen de koude kant.. de warme kant.... en staan aan de pass.... en zo hoort het.


Maar wat is nu een 'zelfstandig werkend kok' en wat is een 'chef de partie'.... wel beste mensen zij zijn het zelfde.... een zelfstandig werkend kok is binnen een bedrijf een chef de partie... en wat mag je dan verwachten van deze koks...  Dus even Googelen....


Wat verwacht een roc van deze kok:  Hier de link




Wat staat hierover in de Wikipedia: Hier de link





Wat verwacht de SVH van deze kok: Hier de link



Ok√©.... dit is nu inzichtelijk geworden... we weten nu wat deze kok moet kunnen en waar hij of zij voor staat. We houden nog even onze 'blonde pruik' op... want dat voelt toch goed.... de conclusie is dus dat een zelfstandig werkend kok een chef de partie is en visa versa.... elke leerling binnen een ambachtelijke keuken kan met zijn of haar vragen terecht bij deze kok.... want daar wordt deze kok ook voor betaald.... hij of zij wordt betaald door een bedrijf omdat hij of zij kennis van zaken heeft. Dus iedere zelfstandig werkende kok weet van de ambachtelijke keuken... weet van ballotines.... weet van larderen en pikeren... weet van matignon... weet van salpicon... kan fileren... en heeft kennis van kwaliteiten aangaande producten. 


Nog even de pruik ophouden... want hier wordt ik vrolijk van.... want elke chef de partie die dit niet beheerst is een te dure kracht voor de keuken..... ...want anders zou een souschef en of chef alles zelf moeten doen..en dan komt de 'verloning'...binnen een keuken in gevaar.....want zij beheersen dit ambachtelijke allemaal wel...maar moeten zich ook bezig kunnen houden met 'het fundament binnen de keuken' .....dus deze bereidingen moet je uit handen kunnen geven... om de 'belangrijkste taken '...te kunnen vervullen...... 


Daarom stel ik een kleurcode voor aangaande hoofddeksels mochten deze gebruikt worden binnen een keuken. Waarbij ik uitga van twee lengten... medium en small..... je introduceert twee kleuren... wit.... dragen de 'chefs' die weten van bereidingen..... waarbij de chefkoks en souschef de medium size nemen en de zelfstandig werkenden 'small'... en hun die fungeren als 'handjes' dragen zwart..... kun je gelijk zien... bij wie je moet wezen als je een vraag hebt..... bij de 'witte' want die hebben kennis van zaken...... zoo.... wat een 'blond' gelul.... of zit er toch een kern van waarheid in....... ikzelf heb geen idee.... ik heb de pruik nog op......


En dan mogen we nu de 'blonde pruik' afzetten....... en dat voelt als een koude douche...... tot morgen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten