Waar zijn zij ontstaan en hoe komen ze aan hun ronde vorm.......
We kunnen er niet omheen met oud en nieuw...... de oliebollen, maar ik ben wel eens benieuwd waar deze zijn ontstaan en waarom ze verbonden zijn aan het einde van het jaar. Dus eens even speuren op het 'world wide web'... en dan blijkt er diverse versies te vinden zijn, maar de interessante vind ik die uit de Germaanse mythologie.....
Volgens deze mythologie bestond er een 'wilde jacht' die vaak plaatsvond tussen 21 december, de winterzonnewende en 6 januari als we dit in kalender tijd zouden zetten..... binnen deze periode voerde Perchta de 'wilde jacht' aan die een corrigerende taak uitoefende aangaande de normen en waarden die golden voor deze tijd........ de mensen die zich hier niet aan hadden gehouden..... stond een vreselijk lot te wachten..... Perchta reet hun buik open met haar zwaard en hun buikholte werd opgevuld met stenen....... en de dode gedumpt in een bron.....
Nu vertelt de Germaanse mythologie dat er vanaf de winterzonnewende, eenentwintig december het Joelfeest was, wat duurde tot zes januari en waar veel in vet 'gebakken' beslagen werden 'geofferd' en gegeten..en wel om twee redenen..ten eerste om de godin Perchta tevreden te stellen en ten tweede om door de vetheid van het gegeten beslag ....haar zwaard van de 'buik' zou afglijden, mocht zij je buik willen openrijten.....
Maar we zijn er nog niet want ook in later tijden waren er wel 'voorgangers' van de 'bol' maar deze hebben moeten evolueren van 'plat' naar 'rond'.... oliekoecken werden ze genoemd.... en zij bestonden uit dezelfde ingrediënten als de 'bollen' van later..... ook werden ze allebei gebakken in raapolie. De eerste recepturen werden opgeschreven in het boekje 'De verstandige kock' uit 1667....... waarbij de oliekoecken werden gebakken in een bepaalde hoeveelheid raapolie. Later werd dezelfde receptuur beschreven in het boekje..'De volmaakte Hollandsche keukenmeid' uit 1746.... waarbij alleen de hoeveelheid raapolie was aangepast. Men bakte de koecken in een grotere hoeveelheid olie.... waardoor waarschijnlijk het principe van 'diepte' frituren is ontstaan... het beslag had meer ruimte om te kunnen bollen.......
Het eerste 'echte' oliebollen recept wordt aangegeven door een herziene druk van 'Aaltje' in 1893..... maar hier staat in de index dat het een oliekoek gaat..... Van Dale neemt het woord oliebol voor het eerst op in 1864... als haar eerste editie verschijnt.....
Nu kwam ik nog iets interessant tegen en dat had te maken met één van de basisingrediënten van de oliebol.... en daarvoor hebben we het telefoonnummer nodig van de heer Alexander Solovyef...... de staatssecretaris van het ministerie van landbouw binnen Rusland..... want straks gaat alle Russische graan naar Azië...... en we hebben de tarwe uit Rusland nodig om de perfecte bol te kunnen bereiden..... de bloem uit deze tarwe blijkt namelijk door het 'koude klimaat' meer gluten te bevatten en dat hebben we nodig om de meest luchtige bollen te kunnen bereiden..... ach ja, we hebben nog een jaar..... om hem te bereiken.....
ps
Wel uitkijken....want als we oliebollen blijven eten tot zes januari....is daar een reden voor... ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten