maandag 16 januari 2012

Gewoon even #Cheffen .....

Gewoon even 'cheffen' want daar heb ik even zin in..... want wat doen 'de' chefs allemaal als ze niet in de keuken staan 'mee te buffelen'... wat doen 'zij' op kantoor.... zitten ze te calculeren... zitten ze constant aan de telefoon met de leveranciers...... zitten ze menu's te bedenken.... zitten ze bestellingen te doen... of zitten ze porno te kijken en hebben ze hun liefjes constant aan de lijn.....of zitten ze gewoon doelloos te internetten wat doen ze nu eigenlijk...... Wat denken de keukenmedewerkers..... ik heb géén idee... of toch wel.......


Allemaal 'dromen' ze vaak van een chefkok functie en of eigen bedrijven..... maar vaak hoor je veel 'rare' geluiden in de wandelgangen van de 'toekomstigen'.... en dat bedoel ik in het algemeen. Vaak hebben leerling-koks en of zelfstandigwerkend koks geen idee wat de functie inhoud..... en dat had ik vroeger ook niet.... Alleen sommigen hebben een eigen oordeel wat totaal niet gefundamenteerd is... en dan wordt ik wel eens 'akelig kwaad van binnen'....... 
Om een chef te beoordelen kunt u gaan zoeken naar functieomschrijvingen en die zijn zeer zeker te vinden.. zie het beroepscompetentieprofiel chefkok van de SVH en anders bijvoorbeeld  en referentie register horeca.... echter dit zijn 'theoretische' omschrijvingen waar een chef voor dient te staan..... maar er komt nog het één en ander bij binnen de praktijk....... Al die mensen die binnen onze keukens opgeleid worden en of als chef de partie aan het werk zijn hebben allemaal 'een verhaal' en de chef moet deze verhalen aanhoren en hierin kunnen sturen.... en dat moet u ook kunnen als zijnde chef straks..... echter, u hoort dan niet alle verhalen meer... want sommigen mag u eigenlijk niet horen... dat zijn de 'onderonsjes' en daar moet u straks ook mee om kunnen gaan.... dan worden karakters transparant binnen een keuken en of bediening...... en dat is interessant..... karakters binnen werksituaties..... karakters zeggen alles over een persoon...... of je geschikt bent en of niet.... of je kunt motiveren of niet..... of je kunt inspireren of niet, maar vooral of je kunt respecteren of niet..... de belangrijkste karaktereigenschap.....



Ik neem aan dat u de enigszins 'gedateerde' referentiekaders van bovenstaande 'links', binnen dit blog.... rustig heeft doorlezen...maar daar komt nog iets bij....de chef en of souschef moeten volgens velen 'gewoon meedraaien binnen het keuken-ritme' ..... en als u zo denkt als toekomstig souschef en of chef ..... dan begrijpt u het hele keukenplaatje niet....... natuurlijk doet de chef mee, maar soms ook niet en daar is een reden voor..... en weet u, u als leerling, als zelfstandigwerkende weet dit nu..... u weet nu wat een souschef en of chef.... op kantoor doet..... en als er nu nog mensen zijn die hier anders over denken...... dan zijn dit de grootste..........


..... die ik ooit ben tegengekomen.... of de chef kijkt echt porno op kantoor.... en zit privé te telefoneren.... dan is deze chef de grootste........................


 ....'maar al wel met een barst erin'......


Wilt u nog steeds chef worden..dan heb ik bewondering voor u, mits u nu al, als 'natuurlijke' karaktereigenschap.... respect heeft..... voor de mens in het algemeen en  zijn of haar functie....... dan weet u wat een voorbeeldfunctie inhoud..... hoe mooi... Chef.......

2 opmerkingen:

  1. Chef.
    Heb 't met het grootste plezier gedaan, en zou 't zo weer willen worden, mits het een bedrijf is waar "ruhrung" is. En dan vooral niet teveel bureaucratie.
    Maar het mooiste van alles heb ik de chemie tussen mensen gevonden. Met name jeugd, het selecteren daarvan en het vormen van een team kost moeite, maar alle energie die je daar insteekt krijg je dubbel en dwars terug.
    Ik merk aan jouw verhaal dat je nieuw bent in het bedrijf, ik weet dat natuurlijk ook wel, dus het verhaal van hierboven is jouw reactie.
    Je komt erbij als nieuweling in een team en men moet dat leren accepteren. Daar is tijd voor nodig. En lef! Soms werkt 't prima om iemand uit dat team(het is jouw team nog niet , he) zachtjes iets in te fluisteren, of keihard een schop onder z'n kont te geven. Als die het verdient. Respect, van hoog tot laag, eerlijk zijn en open. Dan komen de kindertjes vanzelf tot je. Of niet, en dan ga je net als een trainer selecteren, met loyaliteit als voornaamste keuze. Want leren kun je ze alles, als ze er maar voor open staan!
    Groet John

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de reactie John, maar dit verhaal heeft niet te maken met mijzelf, of het bedrijf waar ik nu werk.... het is een algemeen verhaal..... daar waar je altijd veel van hoort...

    BeantwoordenVerwijderen