maandag 17 oktober 2011

Wie volgt..... followers...#horeca

De één springt en de rest volgt, 'trouw'.... altijd op zoek naar dat geen wat weer de nieuwe trend gaat worden, want ja, dan doe je mee..... met de volgzame massa..... Maar wie is degene die 'springt' en op deze manier de lijnen uitzet... bent u dat.... of ik..... of zijn wij 'followers'.....


Ben weleens benieuwd als de 'trendsetters' in de sloot springen.... volgt u dan ook, of haakt u af. Wat hebben er al wat trends de revue gepasseerd binnen de horeca en wat zijn er al veel in de sloot beland..... en toch gaan we door...... echter denk ook eens 'Out of the box'.........


Ik las een verhaal op internet over convenience..en dat zet je aan het denken..want convenience ondermijnt de ambachtelijke keuken....lees je tussen de regels door. Convenience is 'duur' en ondermijnt ons ambacht....maar is dit ook werkelijk waar.... want 99% van de keukens werkt hiermee.... dus ook de 'trendsetters.... er blijkt niet echt een duidelijke definitie te zijn aangaande  deze term.... dus hanteer ik binnen de horeca mijn eigen term..... tomatenpuree in blik is een ultieme vorm van convenience......





Natuurlijk is 'convenience' een breed begrip maar, maar wordt het niet eens tijd om aan zelfreflectie te doen en de roestige keten te verbreken.... de keukens die nu nog denken de boontjes zelf te moeten punten, de gieser wildeman staan te schillen, de vissen fileren, het wild ontleden..... zijn niet meer up to date.. want dit kost....tijd...en dus...geld,.. nee, de keukens die de gieser wildeman... 'schoon' laten binnen komen, maar de leerlingen leren deze te bereiden.....zijn up to date.....en als dat convenience is.... dan gaat dit mijn 'ding' worden. Tijdrovende, 'terugkerende' klussen binnen eigen keukens laten doen..... nee, niet meer...... uitbesteden die handel, maar wel door de leerlingen, laten ervaren bij en door de specialist..... ambachtelijke bereidingen aangaande, kooktechnieken en 'smaak' blijven koesteren in eigen keuken.... met motivatie en inspiratie.... de ambachtelijke keuken van straks...... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten