dinsdag 21 juni 2011

Wij binnen de #horeca

Wordt het niet eens tijd om te destilleren en daaruit conclusies te trekken. De vraag naar mensen binnen de horeca gaat groeien las ik op de site van horeca Entree, maar helaas die zijn straks niet meer te verkrijgen. Het blijkt dat de instroom binnen de opleidingen toeneemt, maar dat de uitstroom nog groter is...het blijkt dat de elementaire vakkennis afneemt en dat zowel de opleidingsinstituten en het bedrijfsleven grote moeite heeft om het tij te keren..... Het is één grote kluwen geworden waaraan een ieder loopt te plukken, maar de kluwen blijft een kluwen, we praten, praten, hebben klankbordgroepen, etc, maar wat gebeurd er daadwerkelijk?



We lopen allemaal te zeiken, maar wat gebeurd er nu daadwerkelijk om mensen te motiveren en te inspireren om binnen de horeca te komen werken, maar vooral te blijven werken. Hoe kunnen we in godsnaam een ieder voorzien van een gedegen fundamentele 'basiskennis', we hebben allemaal de wijsheid in pacht, maar staan vaak te 'lullen' in eigen voordeel. En het grote nadeel hier binnen Nederland is dat er veel te 'moeilijk' wordt gedaan, want moeilijk betekent hier 'interessant' en we lopen hier binnen ons land met te veel mensen die zichzelf te interessant vinden. Onze structuur aangaande opleidingen is best wel goed, BOL en BBL, maar we verkloten deze structuur door het te moeilijk te willen maken zonder transparant te zijn. Dat we niet meer terug kunnen aangaande tucht en orde staat buiten kijf, of je moet willen verhuizen naar België, maar dat is niet reëel...............toch ;-)


Dus 'ontkluwen', inspelen op de tijd van nu en gebruik gaan maken van....eenvoud aanbrengen en transparant willen zijn. Te beginnen bij een eenduidig landelijk beleid te aanzien van de horecaopleidingen, waarbij opleidingsinstituten geen concurrenten zijn, maar meer samenwerken aan de toekomst. Een eenduidig examineringsconcept waarmee examinatoren mee uit de voeten kunnen. Een gedegen licentiebeleid van Kenwerk waarbij een 'klokkenluiders systeem' nodig blijkt om afvalligen te kunnen rapporteren. Transparant worden door eenvoud en niet blijven zeiken met elkaar..................gaan doen, duidelijk zijn, jij wilt kok of bedienings medewerker worden, dan is dit de weg te gaan en dit ga je tegenkomen, zowel negatief als positief informeren......


Maar dan ook assertief zijn aangaande de digitale wereld, de 'passie voor horeca' applicatie is goed, maar dan gaat de kous weer wringen, deze is er nog niet voor de Android Market. En dat zijn dingen die ik niet begrijp, halfbakken iets doen, de meest groeiende markt niet aanspreken. Dit is namelijk een applicatie die werkelijk nut heeft, de applicatie kan fundamenteel ondersteunend zijn voor 'leerlingen' maar ook voor 'leermeesters'.  De kluwen moet ontrafeld en transparant worden gemaakt. Het is A of B, een tussenweg is niet meer mogelijk, we moeten gaan kiezen en duidelijk zijn in wat we gaan doen.......  maar dan wel landelijk met gelijke opleidingstrajecten die blinken door eenvoud, een kok hoeft geen 'professor' te worden, daar heeft hij of zij niet voor gekozen.....als hij of zij dit later wel wil dan 'leer' je gewoon door.... 


Heb gesolliciteerd naar een baan als 'afwasser' bij een ''sterrenzaak' maar dan blijkt dat je HBO moet hebben, dus ik blijf maar 'gewoon' koken........en.... 'zeiken'......U ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten