maandag 28 februari 2011

Net als wij Hollanders.....zooooo.. netjes...??

Friet eet je vanuit een puntzak met een beste dot mayonaise, maar dit komt steeds minder voor binnen Nederland. In België zie je dit veel meer, maar wat stond er te lezen in het AD.
De frietkotten-meestal niet de nieuwste kraampjes en caravans-worden door de gemeenten gezien als een smet op het 'keurige straatbeeld'. Gevolg is dat steeds meer eigenaren van de fastservicekramen noodgedwongen overstappen naar een snackbar in een gewoon gebouw of stoppen. Dit alles wordt veroorzaakt door een negatief advies van stedenbouwkundigen en monumentenzorg.

Eigenlijk een zielig verhaal, want waar blijft dan de charme en het authentieke van het echte frietje of moet het zo worden als in Nederland, alles strak en netjes, maar zonder charme en kleur. Ja zo gaat dat met alles tegenwoordig, alle karakteristieken op de brandstapel en dan plaveien met niets. Maar stel dat het frietkot geweerd wordt op een te 'mooi' pleintje dan zet je toch gewoon een ambulance neer, waarschijnlijk geen probleem en kunnen alle buitenlanders, incluis wij Hollanders blijven genieten van het puntzakje met friet zoals het hoort. Maar ja, het kan ook zo maar zijn dat over een paar jaar de Nederlandse molens zijn vervangen door windmolens, de tulpenbedden hebben plaatsgemaakt voor maïsvelden en de houten klompen zijn vervangen door plastic klompen als U weer eens in Nederland bent, het is altijd afwachten wat de 'cultuurbarbaren' met invloed binnen een land in petto hebben...............steekt u aan onderweg (binnen Nederland) voor een winterse korst, een kom erwtensoep met roggebrood waarop rookspek en krijgt u doperwtensoep met een schuim van rookspek, roggebroodkaantjes en rookworst chips, hoe sneu...........kan de toekomst zijn van de klassiekers....en de authentieken!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten