maandag 21 februari 2011

Bouillabaise..............

De soep onder de vissen..........................!!

Binnenkort wordt onze bouillabaise productie weer opgeschroefd, we verkopen ontzettend veel van deze soep binnen de hotels en dit gaan we ook proberen via onze tak....Buitenshuys. Er bestaan ontzettend veel recepturen voor deze soep, maar gelukkig hebben wij de 'onze' en daar hebben we in de loop der jaren al vele complimenten voor mogen ontvangen. Wij zijn deze soep altijd blijven maken op de 'ouderwetse manier', waarbij we gebruik maken van de passe vit. Ooit zag ik doen door twee oude Franse koks die de hele 'pot' door de passe vit draaiden, de structuur van de soep was hierna niet meer 'je van het', maar toen we dit ook eens hadden gedaan waren we meteen verkocht, wat een smaak en authentieke beleving, heerlijk.............!!
We zetten de garnituren, zoals de ui, prei, tomaten, paprika even aan in de olie, voegen wat tomatenpuree toe en laten dit even 'sudderen'. Daarna blussen met een witte wijn koken en dan de visbouillon erbij, saffraan toevoegen en de bloemig kokende aardappelen. Rustig aan de kook brengen en dan de vis en de specerijen en kruiden toevoegen en dan rustig laten pruttelen. En dan de hele pot door de passe vit en de soep op smaak brengen. Vlak voor het doorgeven voegen we meestal nog wat schaaldieren en stukken vis toe. Maar de soep moet blijven zoals zij is, alleen voor de Bourgondiërs onder ons.. geen culinaire hypes gebruiken als verkoop tactiek om deze soep op te waarderen, gewoon echt!!!!

De rouille die we erbij serveren is op basis van olie, aardappel, rode peper, paprika, tomaat en eidooier. Straks als de lente aanbreekt en het terras is weer de place to be....heerlijk, gewoon lekker genieten van een bord bouillabaise met een glas gekoelde wijn, hoe aangenaam kan het leven dan zijn....!

Dinsdag worden we verwacht in Harlingen bij de firma Veltman vis en dan hebben we gelijk 'stof' om te bespreken. Veltman vis heeft trouwens een nieuw concept bedacht om hun verse vis aan te bieden waardoor de houdbaarheid wordt vergroot, ben benieuwd..........levende vis?? Wij bieden onze bouillabaise diepvries aan per vijfentwintig centiliter net als de langoustinesoep en dat werkt perfect hebben we gemerkt, totaal geen afbreuk aan de smaak..........!!

3 opmerkingen:

 1. Van de zomer op het terras in dwingeloo genieten van deze lekkere soep,groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mogelijk nóg mooier is: le Bourride de Sètes. Proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 2 kg zeevis (zeeduivel, zeepaling, schelvis, rode poon…)
  - 2 dikke, gesnipperde uien
  - 1 busseltje gesnipperde selder
  - 1 flinke knol gesnipperde venkel
  - 300 gr gesnipperde sjalotten
  - tijm, laurier, peper en zout
  - 8 sneetjes witbrood

  Voor de Aïoli:

  - 1 stukje ontkorst wit brood
  - 0.5 dl melk
  - 4 teentjes knoflook
  - 2 eidooiers
  - 1 mespuntje mosterd
  - 2.5 dl olijfolie
  - citroensap
  - peper en zout

  Is dit een solide basis of heeft u een andere Saisonnier ?

  BeantwoordenVerwijderen