donderdag 17 februari 2011

Holy Smoke..eindelijk het ware verhaal....


Roken is goed voor je! Dat hoor je tegenwoordig niet vaak.
De boodschap die de media momenteel domineert is er vooral een van ellende.
Roken stinkt, je krijgt er kanker van en na een vreselijke lijdensweg ga je nog dood ook!
Je moet wel een verslaafde sufferd zonder wilskracht zijn als je tegenwoordig nog rookt.
Maar iedere medaille heeft twee kanten.
In dit boek vertellen de auteurs waarom de huidige negatieve kijk op roken onvolledig en onterecht is.
Op basis van historische gegevens, wetenschappelijke studies en verhalen uit de praktijk laten ze zien dat roken de mens veel goeds te bieden heeft. De sigaret is geen stinkstok, maar een krachtige toverstaf vol eigenschappen waar we ons voordeel mee kunnen doen.
Bron: De auteurs

Holy Smoke: Roken als ritueel

Iedereen is het erover eens dat roken dodelijk is, of in ieder geval ongezond. Toch vinden Christianne Vink en Clemens Vogt dat roken positieve kanten heeft. In 'Dit is de dag' vertellen ze over hun boek Holy Smoke: 'Roken heeft een rituele functie. En dat is precies wat onze samenleving nodig heeft.'

Door Mernel Breure

Wie zich in de geschiedenis van het roken verdiept, zal merken dat tabak aanvankelijk gebruikt werd in de rituelen van niet-westerse culturen. De Noord-Amerikaanse indianen zgen tabak als een goddelijk geschenk en gingen er dan ook zorgvuldig mee om. Daardoor was verslaving niet aan de orde.
Voor de moderne roker is er geen verband tussen roken en religie, maar het opsteken van een sigaretje heeft wel degelijk een ritueel aspect. De roker creƫert voor zichzelf een pauzemoment, waarin hij ontsnapt aan de druk van het dagelijks leven en letterlijk en figuurlijk op adem kan komen. 'Wie rookt, neemt eerst een diepe haal en puft dan lekker uit,' zegt Clemens Vogt. Door bewust in en uit te ademen, stapt de roker uit zijn denken en komt dichter bij het onbewuste. Kunstenaars als Sartre en Picasso rookten een sigaret als ze vastliepen en kregen zo weer inspiratie. Inspiratie betekent letterlijk inademing!Labels: stof om over na te denken............................!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten