vrijdag 1 augustus 2014

Allergenen.... binnen Europa...

'k las een artikel in de Horeca Entree.... waar we weer echt blij van worden binnen de horeca.... de horeca moet 'up to date'.... a la minute... gedetailleerde informatie kunnen overleggen aangaande hun gerechten....betreft veertien allergieĆ«n. Deze informatie zou voor handen moeten zijn na veertien december dit jaar.....



Na al dat geneuzel van jaren geleden.... aangaande het haccp... nu nog een extraatje.... voor horeca Nederland.... het inzichtelijk maken van alle gerechten..... want pas op......

Sinds de peuters niet meer mogen graven met hun handjes in een zandbak en of tuin.... is de mens verworden tot een steriel aardbewonertje.... met allerlei eigenaardigheden... pubers vertonen tegenwoordig allerlei gebreken.... waarvan we eerder nog nooit gehoord hadden en vele adulten hebben al op eerdere leeftijd van diverse kwalen....
Enfin.... sinds de kinderen geen 'rouwrandjes' meer onder de nagels mogen hebben is er veel verandert.... natuurlijk ook door toedoen van onze maatschappij waarbij men is gegaan voor het 'etalage-model'.... 

Tegenwoordig heb ik een meer relativerende kijk op problematiek dan vroeger.... en benader ik dit vaak met een korrel zout....maar toch. Een bedrijf moet dus weten van veertien allergenen en dit in kaart brengen... en dat is interessant.... want de horeca.... ooit honderd procent ambachtelijk is gaan snijden en heeft convenience binnengehaald.... niets mis mee...want dat is de realiteit..... maar dan ben ik wel eens benieuwd en ben eens gaan neuzen....

Stel dat er een gast zou zijn die binnen een bedrijf een kogelbiefstuk met pepersaus besteld.... aangeeft dat zij allergisch is voor schaaldieren.... wat kan er dan gebeuren.... de kok bereidt een perfecte kogelbiefstuk en geeft daarbij een pepersaus uit een pak (Knorr Garde 'd Or) ter voorbeeld.... geen vuiltje aan de lucht zou je denken...... maar helaas.... 



Mevrouw krijgt uitslag..... zij krijgt pukkeltjes (waarschijnlijk door de zon, maar dit terzijde) de pepersaus bevat toch wel schaaldieren... en dat wist de keuken en of de chef niet.... dat is gek..... dat moest de chef toch weten.....dan denk ik sodemieter op met die regels... 
Mensen de wereld wordt steeds onnozeler...

Ik zou willen pleiten binnen Europa voor openbare zandbakken waar kleuters, pubers en adolescenten zandkastelen en of luchtkastelen kunnen bouwen, zonder hun handen te wassen als ze gaan eten.... pas dan worden de lichamen weer gesterkt en vinden er 'ontwormingskuren plaats..... maar dat is minder erg dan een wereld vol met.. kneuzen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten