woensdag 7 juli 2010

Oog hebben voor kwaliteiten....

Het is belangrijk dat chef-koks oog hebben voor kwaliteiten. Dit is vaak een proces dat zich in de loop der jaren vormt, het herkennen van kwaliteiten is een traject van verdiepen in aan geleverde producten en de aangeleverde 'kennis' van vertrouwelijke leveranciers.
Kwaliteiten herkennen is natuurlijk altijd een persoon gebonden zienswijze en herkenning wordt gevormd door 'history' en persoonlijke interpretatie van beleving.

Wie gaat ons vertellen wat de beste kwaliteit is van een bepaalde productgroep, dit is waarschijnlijk de leverancier die wil verkopen en gelooft in dat specifieke product, maar misschien vinden anderen dat zijn aangeprezen kwaliteit onder de maat is.
Weet je wat ik denk, ik denk dat er geen topkwaliteit bestaat, wat wordt aangeprezen als zijnde topkwaliteit wordt gemanipuleerd in de markt gezet.

Kwaliteiten beoordelen en indelen is een persoonlijke benadering die anderen moet stimuleren om het product te kopen. Kwaliteiten zeggen dus eigenlijk niets, maar zijn enkel een instrument om de verkoop te vergroten.
Neem een belangrijke kok, laat hem of haar zeggen dat het beste 'onkruid' uit Drenthe komt, dan wil iedereen het 'onkruid' uit Drenthe, de topkwaliteit is geboren.

Waarom ik dit blog?
Wel na het gezamenlijke diner deze avond had een der chefs ook oog voor kwaliteit, dit ging om een 'snelbinder', nu zult U gelijk denken aan stoffen als 'aardappelzetmeel', maïzena, etc, maar daar ging het niet om.


Ik was werkelijk verbaast dat één der chefs de kwaliteit kon beoordelen van een snelbinder van een fiets. Onze keukenhulp ging naar huis en stopte zijn tas onder één snelbinder, terwijl de fiets er twee heeft, hierop kwam reactie van het team: doe ze nou alle twee om je tas want dit gaat mis en wat zegt de chef, dit is niet nodig want hij heeft 'kwaliteitssnelbinders'.

Oog hebben voor kwaliteiten gaat verder dan alleen binnen de keuken en blijft een interessant discussiepunt, wat mij betreft bestaan er vanaf nu geen topkwaliteiten meer binnen aangeboden producten, topkwaliteit bestaat niet!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten