zaterdag 17 juli 2010

Het goede leven, goed?

Is ons snelle leven van nu goed of niet.
Alle informatie die wij willen is snel in te zien via Internet, wij worden via Internet voorzien van informatie.
Communicatie gaat via GSM en email, de brief voorheen is niet meer, er zijn kortere lijnen beschikbaar. (vandaar ook de afschuwelijke handschriften van komende generatie)
Vroeger, en dan neem ik als voorbeeld het dorpje Giethoorn, ging de communicatie via de pot, toilethuisjes stonden aan het water en er werd tijdens de 'nood' met openstaande deur gecommuniceerd met de overbuurman en of vrouw. Het toilet was een 'gat' zonder riolering en voorzieningen, later werd dit vervangen door de riolering en weg was de 'open communicatie'.
Je sprak de overbuurman en of vrouw minder, misschien nog door de vaste telefoon of door toeval. Nu zijn wij op ieder tijdstip bereikbaar en het open 'toilet' is vervangen door de meest luxueuze apparatuur, waar wij nu onze behoeften doen. Geen leidingen meer over de muur maar in de muur, de toiletten zijn plaatjes geworden, zo ook binnen Giethoorn.

Vreemd vind ik dat veel mensen terug verlangen naar het 'gat', mensen die vanuit gegoede situaties terug willen naar de eenvoud. Zie alle televisieprogramma's die hierop inspelen, je verkoopt je hele hebben en houwen en gaat opnieuw beginnen in Frankrijk, in een gehucht waar niemand van heeft gehoord. Het toilet is een 'gat' en dat blijkt perfect te zijn. Alle kijkers naar zo'n programma beginnen te swijmelen, stel dat wij dat ook zouden durven, heerlijk, geen gejaagdheid meer, alleen maar je ding doen.
Niet meer bereikbaar meer willen zijn via GSM, alleen per vast toestel, geen ingebouwde leidingen meer, maar leidingen op de muur, geen 'mooi toilet', alleen een 'gat'.
Ook ik mijmer hier weleens over, de hele kliek verkopen en dan naar Frankrijk, een goedkoop huisje en gewoon hard werken, zonder alle technieken van tegenwoordig.
Maar dan zou ik ook een buitenshuis huisje willen, het 'gat' maar wel met riolering en stel je dan voor dat je zit en de overbuurvrouw of overbuurman ook en dan blijkt het een bekende te zijn.
Norbert of Carine, je keuvelt wat over de Saisonnier en over het gewone leven op een manier, zoals er vroeger werd gecommuniceerd binnen Giethoorn.
Maar dit is mijmeren, Norbert kun je volgen op zijn blog, ook hij ontvlucht zo nu en dan het 'snelle', wij nog niet maar ik heb een excuus: ik versta en spreek geen Frans.
Maar wat ik wel ga doen is een Frans woordenboek aanschaffen!!

Weet je wat gek is? Wij hebben allemaal onze zaken voor elkaar en toch hunkeren velen naar het eenvoudige, wat mist er dan binnen ons bestaan en of wat moet weg?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten