donderdag 15 januari 2015

Goed of niet goed #kookwedstrijden

kookwedstrijden blijven toch een drempel houden, maar waarom dan eigenlijk... ik denk persoonlijk dat het te maken heeft 'met het gevoel dat je kunt afgaan ter publiek'. Je kookt a la minute wordt op de handen gekeken door publiek en jury.... dus stel je eens voor dat alles mislukt..... maar deze gedachten noem ik doemdenken en is vooral voor mensen bij het glas altijd half leeg is.....
Niet iedere kok wil zichzelf wel eens profileren binnen een kookarena.... maar er zijn er ook velen die dit best wel eens willen, maar de kans op een 'afgang' weerhoudt hen....hiervan.

Ik denk dat bedrijven en hun keukenchefs luchtiger moeten omgaan met competitie, de meest moeilijke wedstrijd om te koken is de black box... deze wedstrijden worden gekookt door vakgenoten die daadwerkelijk kennis hebben over alle kooktechnieken en breed zijn aangaande productverwerking.... maar de vrije wedstrijden, soms met een productenlijst moeten te doen zijn voor velen die zich kok noemen...

Je kunt de drempel weghalen door gecontroleerd te werk te gaan.... kook zoals je binnen het bedrijf ook kookt, maak het interessant aangaande smaken en maak het gecontroleerd aangaande mise en place tijd. Drie gangen koken voor vier personen is te doen mits jezelf je ding doet.
Maak een menu met je brigade en teken dit uit om kosten te besparen.... eerst duidelijk op papier en dit hoeft niet veel tijd te kosten. Laat je leveranciers meedenken en betrek hun ook binnen dit proces. 
Kook het menu éénmalig binnen je restaurant, voor een tafel waaraan je leveranciers zitten (sponsoring) samen met de regionale pers, betrek de regionale pers ook bij je deelname aan de wedstrijd, zo speel je het bedrijf in 'de picture'.
Analyseer het menu en polijst daar waar nodig met je team.
Een wedstrijdvoorbereiding hoeft echt geen weken te duren, dit kan binnen een paar dagen en ik weet waar ik over praat, de kosten zijn echt wel in de hand te houden, maar werk samen met je leveranciers en oefen indien nodig buiten de dienst om.

Relativeer de wedstrijd en wees blij dat je er tussen staat, zorg dat je een sparringpartner hebt en dat deze ook meegaat als het moment daar gekomen is. 
Zorg voor secondanten die belangeloos meegaan om de apparatuur en producten ter plekke te krijgen en voor de afleiding.... neem de regionale pers mee.

Kook het menu en geniet van het publiek, niet van de jury..... heb je een prijs dan spring je in de lucht, zo niet dan geniet je van het feit dat je ertussen stond.....  verwoord dit ook naar de pers.

Koken is mooi, laat dit maar eens zien.... 't gaat niet meer om de plaatjes.... maar om de smaak.... en daarom worden wedstrijden steeds meer interessanter voor iedereen....
Goed of niet goed laten we over aan de 'stuurlui aan de wal' .... maar die zijn voor ons niet interessant.... die staan vanaf een afstandje veilig toe te kijken.... zij durven niet.... hun mening doet er niet toe.... ' zijn vaak de dwazen binnen ons ambacht....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten