woensdag 29 augustus 2012

Wat is belangrijk... binnen een horecabedrijf..

Eigenlijk is er maar één ding belangrijk binnen een horecabedrijf.... en dat is niet de Maître... niet de general manager..... niet de chefkok..... maar dat is enkel de 'uitbater'.... de eigenaar van het horecabedrijf...... 


De belangrijkste 'persoon' is gewoon de eigenaar.... hij of zij bepaalt... en de medewerkers moeten wel een 'inbreng' hebben.... maar de 'eindverantwoordelijke beslist.... en daar 'wringt de schoen'.... want het plaatje klopt vaak niet meer.... de 'medewerkers' zijn te belangrijk gemaakt... en kunnen zich ook zo gedragen.... maar 'medewerkers' zijn vaak geen dragende, verantwoordelijk  financiële factor' .... binnen een bedrijf.... en dan is het 'gemakkelijk' regeren binnen een afdeling......





Als wij.... als chefkoks, als restaurantmanagers.. alles uit eigen portemonnee... zouden betalen... en enkel moesten leven van de 'marges'.... per gerecht...wat zou er dan gebeuren...dan moeten we ineens nog meer nadenken... en dan worden we pas bewust van onze inkopen en keuzes..... en de relevantie hiervan....

Wat ik ook bestel en waar dan ook komt de directie onder ogen.... en daardoor is van der Valk groot geworden... alles is in te zien op directieniveau... te controleren en te 'herstellen'...de controlesystemen kloppen...... en zo hoort het ook te zijn.......

Niet altijd 'leuk' voor ons 'creatievelingen' maar wel relevant... controlesystemen zijn een debet.... om een bedrijf draaiende te houden..... mensen moeten gecontroleerd kunnen worden en aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheden.... en houdt in godsnaam de 'urenlijsten bij.... bij onze firma gaat dat via een 'klok systeem'.... ook deze factor wordt steeds belangrijker bij komende generaties..... en pas dan is er ruimte.... om te .....'spelen'...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten