maandag 22 augustus 2011

Respect hebben voor.... de basis van iedere 'goede' kok...

Wij binnen de horeca koken er met z'n allen lekker op los...... hebben het altijd te druk met....maar doen allemaal ons eigen 'ding'. Vaak wordt er gewerkt in opdracht van en worden taken, enkel en alleen maar uitgevoerd. Maar het blijft interessant om te zien hoe mensen, koks werken met producten en hoe ze hier mee omgaan.... van begin tot eind..... heel interessant.


Er zijn namelijk twee soorten koks, de één wordt inderdaad aangeduid met 'kok' en de ander met 'cock'. Alle twee de soorten zijn herkenbaar, de kok heeft namelijk respect voor haar of zijn producten en de andere, de cock, niet, hij of zij doet maar wat. De 'cock' werkt niet planmatig en is enkel bezig om de mise en place werkzaamheden, zo snel mogelijk gedaan te krijgen.... vergetende dat hij of zij met producten werkt die respect verdienen.......... 


Maar de echte kok, koestert zijn of haar producten van begin tot eind en voelt zich hier ook verantwoordelijk voor, van begin tot eind.... en of dit nu een stuk ganzenlever is of een trostomaat.... dat maakt geen sodemieter uit... respect voor klein en groot, voor goedkoop en duur, dat is de basis van de kok. En dan, dan pas kun je koken met 'vuur', maar eerst respect..


De echte koks hebben dit in de genen..... zij behandelen producten op juiste manier en hebben en behouden overzicht. Ben wel eens benieuwd hoeveel koks en 'cocks' er rondlopen in Nederland, ik denk dat je dan schrikt....... maar wees gerust, 'cocks' kunnen koks worden.... en dat is een taak voor de ouders, het onderwijs, het bedrijf en wij als leermeesters die het goede voorbeeld behoren te geven...gelukkig ben ik ooit kok geworden, u ook...??
En wordt je van cock, kok en dan ook nog eens 'chef' of leermeester..... dan heb je 'oog voor alles' en respect voor alles.... zelfs voor de medemens en of collega's..mooi hé..... zo'n traject......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten