zondag 8 augustus 2010

Keuzestress !!!!!!

De hedendaagse mens leidt onder 'keuzestress' een nieuw woord met diepgaande betekenis.
Deze vorm van stress is ontstaan binnen onze maatschappij door 'overkill', wij als mensen krijgen een te groot aanbod voorgespiegeld van eigenlijk alles waardoor wij de weg kwijt raken.
Ik hoorde hier toevallig over via BNR-Radio waarover dit fenomeen een verhitte discussie gaande was en het is waar, als je tegenwoordig iets wilt aanschaffen en of kopen is het aanbod van product zo groot dat je niet meer weet wat je wat je moet kopen. Een klein percentage heeft hier geen moeite mee maar het gros van de Nederlanders wel, het gros van deze Nederlanders wil geïnformeerd worden over toekomstige aanschaf van een produkt.
Dit is een interessante insteek binnen de horeca.
Wij kenden natuurlijk al de 'wonderdoctoren' die horecabedrijven weer overeind hielpen door de kaarten te verkleinen, want geen enkele keuken kan een te grote kaart dus gerechtenaanbod voor honderd procent kwalitatief uitvoeren. (maar ja dit weet iedere idioot)
Nee, nu wordt het interessanter: mensen hebben moeite om keuzes te maken, mensen moeten dus een beperkte keuze hebben of volledig geïnformeerd worden over te maken keuzes.
Voor het geven van volledige informatie van gerechten heb je vakbekwame mensen nodig binnen de bediening, het andere alternatief is de keuzes te beperken.
Dus geen tosti ham/kaas, tosti salami/oude kaas, tosti tonijn. NEE, alleen de tosti ham/kaas, hierdoor krijgen gasten geen 'keuzestress' want er valt niets te kiezen.
Mijn persoonlijke visie aangaande toekomst van de horeca betreffende dit fenomeen:
Beperk je keuzes, want aan goed bedienend personeel wat ook nog kennis van zaken heeft is niet meer te komen (of ze verdienen boven de Balkenende norm).
Dus mensen geen keuzes meer gunnen, kleine kaarten met daarop herkenbare gerechten, herkenbare wijnen aangaande toekomst.
En dan mogen ze gaan zeiken over de te beperkte keuzes, maar dat is 'menseigen' werd er gezegd door de psycholoog tijdens het debat.
De wonderdoctoren zijn niet meer nodig, de kaarten worden verkleind, dus de keukens koken, gecontroleerder dus beter en de gasten hebben minder keuzes dus geen stress, mooi is dat een puzzel dan past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten