Mijn vorig blog gaf nogal wat persoonlijke reacties via de social media, vandaar dat ik iets genuanceerder zal proberen te zijn. Binnen mijn beleving behoren kookwedstrijden bereikbaar te zijn voor opkomende talenten en voor hun die er 'zin' in hebben om zich te profileren. Als je het koken met sport zou vergelijken dan zijn er verschillende 'vormen', zo zijn er schaatsers en kunstschaatsers, onder de zwemmers, springers en schoonspringers, naast alle basistakken... zijn er soms sporten die een vergaande vorm aan visualisatie hebben als maatstaaf....
Dat de Bocuse d' Or geen kookwedstrijd is zal ik niet terugnemen, het is een 'kunst-kookwedstrijd' waarbij de beoefenaars van 'kunstige technieken' elkaar proberen te verslaan, binnen een wereldwijde arena in Frankrijk. Vele landen pompen hierin grote bedragen om maar zo goed mogelijk te kunnen presteren, beoefenaars zijn hiermee soms meer dan een jaar bezig, maar wat is koken en wat zijn kookwedstrijden...
Daar waar wij proberen te bewerkstelligen dat kookwedstrijden een gewone competitie is waar bedrijven en koks aan kunnen meedoen zonder dat dit al te veel zou kosten, wordt de aard der competitie soms onderuit gehaald. Vak gedreven mensen moeten zichzelf en hun bedrijf kunnen presenteren, zonder te veel kosten te maken. Dat dit kan weet een ieder, maar het wedstrijd-koken verliet haar basis, daar waar het vroeger ging om smaken en daarna de presentatie werd het roer omgegooid, het ging ineens om de presentatie, de technieken en daarna de smaak.
De tendens zins enkele jaren, we gaan terug naar de basis, we gaan terug naar puur... heeft haar intrede gedaan, laten we dan ook teruggaan naar de intentie van kookcompetitie, waarbij, het elkaar inspireren een grote factor moet zijn, evenals serveerbaarheid. Technieken beheersen, naast de basis-technieken is natuurlijk interessant... maar is het haalbaar binnen een bedrijf.
Een wedstrijd als de Bocuse d' Or is dus wel een kookwedstrijd, maar binnen een andere categorie: Kunst-koken, 'k heb er groot respect voor, maar het mist de essentie van hetgeen we beogen aangaande competitie binnen de reguliere horeca. Wedstrijden moeten een inspiratiebron zijn voor vakgenoten, het geserveerde moet goed van smaak zijn, te serveren zijn, een goede presentatie hebben en betaalbaar zijn.....
Eigenlijk is de meest maatgevende kookwedstrijd de 'Black Box' de meest moeilijke en de eerlijkste. Geen deelnemer kan zich voorbereiden... kan zich alleen beroepen op zijn of haar vakkennis aangaande producten en technieken, waarbij de apparatuur ook nog eens opgedragen wordt.... Amsterdam was mooi dit jaar....
Enfin.... binnen mijn optiek zijn er kookwedstrijden en 'kunst-kookwedstrijden'....
Ps. meedoen aan kookwedstrijden hoeft echt niet veel te kosten, maar wees creatief, samen met uw leveranciers en laat het mes snijden aan twee kanten...
EvenTT Culinair heeft afgelopen jaren grote stappen genomen, door onder andere de jury voor de schermen te laten proeven en de serviezen algemeen te maken... maar er is nog een weg te gaan... (we worden gekopieerd en dan doe je het goed)
Label: persoonlijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten