woensdag 5 juni 2013

Hart voor de horeca of.....#zakkenvullen via de media..

Wat zijn topkoks... wat zijn televisiekoks, wat zijn culinair recensenten, wat zijn culinair journalisten.... volgens mij gewoon mensjes zoals u en ik. De één meer betrokken bij de culinaire motivatietheaters binnen Nederland dan de ander....



Er worden binnen de horeca vele kookwedstrijden gehouden en dat is een goed gegeven, wedstrijden geven jonge mensen een kans om zich te ontplooien en om beter te worden. Ik maak nu al een tijdje deel uit van de organisatie van EvenTT Culinair en vaak hadden wij chefs uit het topsegment die voor ons jureerden en dat is logisch want EvenTT Culinair geniet internationaal aanzien binnen de horeca. Deze juryleden staan vaak gelijk klaar om te komen jureren en natuurlijk dekt Horeca EvenTT, hun declaraties, vaak alleen een stukje reiskostenvergoeding, dit zijn meestal chefs uit de één, twee en drie sterren zaken die bekent zijn binnen Nederland. Zij offeren een vrije dag op om 'even' langs te komen en dat is voor de deelnemers een grote eer, maar ook voor onze organisatie.....


Binnen onze organisatie was het idee ontstaan dat het misschien ook wel eens 'leuk' zou zijn om wat bekende culinaire mediakoppen of journalisten binnen de jury te laten plaatsnemen. Ter inspiratie voor al die koks die zich voor de wedstrijden in het zweet werken en gewoon als extra dimensie... maar mij viel de 'bek open'.... toen ik het management van één der  culinaire gezichten uit de media aan de telefoon had.... terwijl ik een dag daarvoor  één der bekendste culinair journalisten had gevraagd en hij gaf aan graag te komen... maar o wee, deze bn'r wilde toch wel zijn gage en dat bedroeg € 3700,- voor twee uurtjes want dat was een gemiddeld bedrag wat er gevraagd wordt als een 'televisiekok' komt opdraven.... werd er gezegd...


Wat ik hieraan bijzonder vindt is dat de de echte top binnen de horeca gewoon even langs komt, tijd vrij maakt en jureert omdat hier vakgenoten de arena betreden en zij deze dames en heren een warm hart toedragen, terwijl een bekend gezicht, alleen maar denkt aan eigen gewin, jammer is dat. Krijg er een beetje een vieze smaak van in de mond, beetje optreden op tv, wetende dat dit allemaal, alleen maar 'om de shoots gaat' en verder geen affiniteit meer hebben met de authentieke horeca.... alleen en enkel om de zakken te vullen.... jammer...jammer... en mocht er dan toch een bekende media-kok tussen de juryleden zitten dan weet u dat, deze nog wel authentieke betrokkenheid heeft... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten