dinsdag 4 juni 2013

De computergestuurde koe en 'Barry' de stier..

Vandaag te gast geweest op kaasboerderij de Stelp in Oldeberkoop, Frieslandfoods-campina had deze locatie verkozen om een 'workshop' te houden met Hollandiaproducten. Ik woon op het platteland, ik ruik het platteland, ik weet dat een koe melk geeft, maar het was een verrassende dag. De boer van vroeger is niet meer, daar waar ik nog plaatjes voor ogen had van de aan de uiers 'rukkende boer' is teniet gedaan, de rukkende boer is geschiedenis of misschien was al geschiedenis..... alleen de stier doet op de boerderij zijn werk nog met eigen passie als het aanbod hem tegemoet komt.


Na de presentatie van onze gastheren en dames van Friesland Foods-Campina, was het woord aan de eigenaren van boerderij de 'Stelp' en dat was verhelderd gezien mijn visie van een boerderij, want er komt geen mensenhand meer aan te pas om de melk uit een koe te betrekken, geen rukkende boeren, knechten of boerenmeiden die flink moeten trekken aan de uiers om het beest te melken.... Op de moderne boerderij, kaasmakerij worden de koe en de boer aangestuurd door een computer, als een soort 'big Brother' wordt er gewaakt over de gang van zaken binnen het boerenbedrijf. Bertha 1, en de rest van de veestapel weten zich gecontroleerd door een melkrobot...en is er een kink in de kabel.... dan krijgt de 'boer' gewoon een telefoontje van de computer. Alles weet de boer van Bertha 1:
  • hoeveel melk ze geeft.
  • hoe vaak ze kauwt.
  • of ze medicijnen gebruikt.
  • of ze drugs gebruikt.
  • de stand van de uiers.
  • of ze vreemd gaat.
  • hoeveel ze weegt.
  • wat ze krijgt te eten.
  • hoeveel stappen ze maakt op een dag (en dat is interessant voor ons **)
Het enige wat de robot nog niet weet is wat Barry de stier doet en dat is misschien iets om nog aan te werken. Barry heeft namelijk maar één klus.... hij moet z'n dames voorzien van zijn lichaamselixer, dus zorgen voor nageslacht, nu nog enigszins ongecontroleerd...Het was een goedverzorgde workshop, veel informatie tot ons verkregen, lekker gegeten.... de workshop was bedoeld om inspiratie te verkrijgen en dat is gelukt. Op culinair vlak zeer zeker, maar ook op andere vlakken. Het verhaal van de mevrouw van deze boerderij, was ook verhelderend en inspirerend, want ik zie ineens een 'gat in de markt'.... en heb hiervoor vanavond nog patent aan gevraagd: ** 'de stappenteller exclusief voor de vrouw', het ultieme cadeau voor moederdag en of een verjaardag.

Vanwaar deze gift, zult u zich afvragen, wel, dan gaan we even terug naar het dierenrijk, de koe en computers. De melkrobot registreert namelijk ook het aantal stappen wat een koe doet en daaruit ontstaat een gemiddeld patroon, doet de koe echter ineens veel meer stappen, dan is de koe een beetje rusteloos,  'tochtig', zeg maar 'loops' zeg maar 'geil'... en dat kan inspirerend zijn. Als de robot dit ontdekt bij Bertha 1, dan gaat het hekje open en komt zij terecht bij Barry de stier. Barry doet zijn ding en Bertha stapt even later weer tevreden de wei in....

Nu dit experiment getest is op dieren, kunnen we dit gaan invoeren binnen onze maatschappij, onze dames gaan we voorzien van een 'stappenteller', onder de noemer, lichaamsbeweging is belangrijk, we noteren het gemiddelde..... en komen de dames hierboven dan weten wij mannen eindelijk wat er aan de hand is.... want dit is bewezen.... 
Mensen bedankt voor de inspiratie, zowel Hollandia als wel de 'Stelp'..... het was een aangename middag... vol met verassingen en daar gaat het om..... ;-) 
Daarom heeft de boerin nu ook tijd om kaas te maken.... als ze maar niet teveel loopt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten