donderdag 1 oktober 2015

Een praktische samenwerking tussen HBO en MBO #RestaurantStones

Gistermiddag waren we te gast bij de opening van restaurant 'Stones' een naam die mij als muziek in de oren klink. Restaurant Stones in Emmen is een initiatief van Stenden Hogeschool en het Drenthe College, waarbij de praktische kant aangaande het opleiden binnen de horecabranche centraal staat.

Restaurant Stones werd geopend door Jonnie en Therese Boer die volledig achter de beoogde filosofie staan die onder de noemer Dutch Cuisine binnen dit restaurant wordt uitgedragen. Dutch Cuisine is een initiatief, concept, ooit uitgedacht door Albert Kooy en berust op vijf basis-principes. Lees hier over de principes De Nederlandse keuken herontdekken en producten uit de streek willen gaan waarderen.....






Echt een indrukwekkende en modern opleidingsinstituut waar de op te leiden mensen zich wanen binnen een 'echt' bedrijf en dat spreekt mij aan, Doelgericht en zeker praktisch bezig zijn binnen opleidingen waarbij er ook een zekere druk licht bij hun die staan te koken, te bedienen en bij hun die enkel mogen aansturen.... mbo en hbo.... met het oog op een gezonde doorstroom....



Enfin, restaurant Stones is om door een ringetje te halen aangaande inrichting en de outillage der cuisine is modern... en vervolmaakt... menig restaurateur zou jaloers kunnen worden.

Ik ben voor idealisme binnen ons beroep, maar heb altijd wel mijn vraagtekens gehad aangaande haalbaarheid. Enkel en alleen maar proberen te werken met streekproducten, E-nummers proberen te weren, etc. Iedere gedreven vakman en of vrouw zal dit willen, echter het spel draait altijd om de 'knikkers' en dan vraag ik mij af of de gast binnen Nederland zich wil laten 'heropvoeden' binnen de horeca en vaak meer zal moeten gaan betalen.
Echt drukke bedrijven die streekproducten ter kaart hebben kunnen binnen mijn optiek nimmer enkel en alleen maar afnemen bij regionale kleinen om aan de vraag te kunnen voldoen en zo zijn er meer hindernissen..... en die houden het interessant... 

De horeca blijft interessant, een tekort tegenwoordig aan gedreven mensen voor de schermen en achter de schermen... terwijl het zo'n mooi vak is. 

We moeten met elkaar de horeca aantrekkelijker maken voor onze opvolgers... dat kan door inspirerende filosofieën, door te kijken naar de jonge mens, door 'bulderende egocentrische chef-koks te verwijzen naar 'het land der dwazen'.... 

Restaurant Stones zou een voorbeeldfunctie kunnen bekleden.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten