dinsdag 30 maart 2010

Boosdoeners gevonden

De nieuwste prognose luid: besmetting met de streptokokken bacterie.
Deze bacterie blijkt een agressieve soort te zijn voor ons menselijk lichaam, ik kan dit beamen als ik zie hoe onze zoon erbij ligt. Gelukkig is deze boosdoener goed te bestrijden met antibiotica, dit proces is vanavond in gang gezet door de doktoren van het UMCG in Groningen.
De mensen binnen de kinderafdeling van dit immense centra, zijn zeer bereidwillig, vriendelijk en betrokken. Ik heb in de loop der dagen veel respect gekregen voor deze mensen, die constant kinderlijk leed om zich heen hebben.
Mocht terloops ook nog even een maaltijd aanschouwen die geserveerd wordt binnen dit centra, deze bestond uit rode kool, puree en een sudderlapje met jus waarbij andijviesalade en een standaard dressing in een cupje.
Deze maaltijd werd geserveerd op een plateau, waarbij de warme componenten waren verzegeld met een kunststoffen stolp.
Ik denk dat onder andere het probleem van dit soort maaltijden ook het visuele aangaat, restaurants doen van alles aan het visuele, mooi servies en met zorg opgemaakte borden.
Het eerste contact van een gast met een gerecht is de opmaak, niet zomaar een 'kwak' puree, een bergje groente en een stuk vlees en of vis op het bord. Nee, het wordt met respect neergelegd en opgemaakt. Er is een gezegde: zien doet eten en dit is waar, een gerecht wat er smakelijk uitziet, smaakt bij voorbaat al beter.
Eigenlijk zou je daar eens heel goed over moeten nadenken, hoe behaag ik de patient betreft het visuele. Natuurlijk weten we allemaal dat verstrekte maaltijden zeer budget gebonden zijn, maar soms kun je door kleine veranderingen iets groots veroorzaken.
Aangaande smaak en kooktechnieken zit je met het probleem van massaproduktie, bij massaproduktie speelt 'beleving in bereiding' geen rol meer. En toch zou dit moeten, als wel bij het bereidende bedrijf en of bij de satellietkeukens.
Bij opgediende voeding hoe dan ook behoort 'bereidingsbeleving', met zorg en persoonijke aandacht van produkten een smakelijk gerecht en of menu te maken.
Dat dit een moeilijke materie is weet ik, maar toch ook een heel interessante.
Massa produktie kan soms ook een boosdoener zijn, maar voor boosdoeners blijken er medicijnen te zijn.

ps
Door de 'gast' te laten kiezen, bent U zeer gastvrij maar zadeld U de produktiekeukens op met een enorme opgave binnen grote produkties, aangaande diversiteit produkten.
We kunnen het ook anders doen, een beperkte keuze, alleen betreft vlees en of vis.
Hierdoor voed je mensen ook op, de productiekeuken maakt en de gast en of patient 'mag' het proeven. (aardappel, meelspijs, groente, salade)
Hierdoor zijn processen meer te controleren en kan 'menselijke beleving' een rol gaan spelen binnen produktiekeukens.

Zomaar een prognose!!!!!



1 opmerking: