woensdag 11 juli 2018

Wees eens reëel horeca-ondernemers, wat betreft de tekorten aan personeel binnen de horeca


Vandaag, dronk ik een kop koffie achter ons huis met iemand die ik zeer respecteer vanuit de bedieningswereld, iemand die weet hoe het werkt 'voor de schermen', gewoon even, u kent dat wel even 'koetje en kalfje' en dan meer over wat er speelt binnen de horeca. U weet van mij dat ik groot respect heb voor de mensen die kennis van zaken hebben betreft het werken voor de schermen binnen de horeca.... en dan kom je toch weer op het gesprek over het tekort aan vakmensen binnen de horeca. Natuurlijk is dat geen nieuws, het speelt al een tijdje en iedereen vanuit onze beroepsgroep heeft wel een mening hierover.....

Veel oudere horeca-medewerkers en ondernemers blijven doorzagen over de jeugd van tegenwoordig, zij willen niet meer, zijn passief, gaan er niet meer voor, zijn niet flexibel en ga maar door...

Wat een gelul in de ruimte denk ik dan, die oudere lullen zijn blijven steken in de tijd van toen maar tijden zijn veranderd, er zijn genoeg mensen te vinden, maar je moet wel meegaan met de tijd, alles is veranderd en een beetje stoer doen omdat je nog veertien uur per dag werkt om je doelen te behalen is niet meer van deze tijd, volkomen doelloos. 

De jonge mens van nu wil duidelijkheid, helderheid, weet wat er speelt en plant hun 'uitjes' en dat zijn er meer dan wij vroeger deden ;-)
De horeca die denk dat alles nog zo werkt als vroeger, voelt het het eerst, geen leerlingen personeelstekorten en mensen die gaan. 

Moet een ondernemer dan de hoofdprijs betalen als men met leerlingen wil werken, natuurlijk niet, maar u moet wel nadenken. Een bedrijf wat met leerlingen werkt heeft hiervoor een licentie en leermeester(s) in dienst. De leermeesters zijn verplicht om de leerlingen praktisch te begeleiden aangaande hun opleidings-niveau. Verder wil de leerling helderheid en duidelijk over de invulling en betaling.

Ik verdiep mij nimmer in cao's en meer, maar als ik dan onderstaand zie, vind ik het helemaal niet raar dat de horeca personeel zoekt....  eigenlijk is het lachwekkend, vele, vele horecabedrijven gebruiken leerlingen alsof het zelfstandigwerkend koks en bedieningsmedewerkers zijn en met deze gedachte is het toch niet vreemd dat er uitstroom is en dat er niemand meer in de branche wil werken.... ze kunnen nog beter vakken gaan vullen bij een supermarkt, betaald beter en er is duidelijkheid en helderheid wat betreft de invulling...
Lees dit ook eens.... best wel interessant.

De horeca heeft zichzelf onaantrekkelijk gemaakt voor de jonge mens van nu en nu gaan zitten klagen heeft geen zin meer... de bedrijven die hebben nagedacht hebben geen tekort.

5 opmerkingen:

 1. Kijk dan ook eens, ter vergelijk, naar de salarissen in de supermarkt en bijvoorbeeld de thuiszorg.
  Met secundaire arbeidsvoorwaarden kom je er als werknemer helemaal niet slechter uit.

  Maar ja. .. je moet wel plezier hebben in je werk en willen werken op de meest onmogelijke tijden (als je vrienden vrij zijn)....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de reactie, daar houd ik van, maar wat is uw naam?

   Verwijderen
 2. Een serieus probleem zijn de magere marge's. Jan de Hollander is geil op korting. Net als in de vliegticket en hotel markt wordt er door grote spelers als iens, social deal e.d.een tussenmarkt gecreëerd die nog eens extra de kaasschaaf er overheen haalt met commissie en kortingacties die zo sterk zijn dat niet elke ondernemer deze kan weigeren. Het lijkt er inmiddels op dat de consument niet meer de prijs wil betalen voor goede horeca. Het indirecte gevolg is dat het salaris idd schandalig laag is voor de uren en productiviteit van veel horecamedewerkers. Alleen of die ruimte er is om dit naar normaal niveau te tillen betwijfel ik. De pandhuur en kosten reizen de pan uit. Wat er straks overblijft zijn grote ketens en zeer kleine gelegenheden zonder personeel. Het probleem is volgens mij groter en gaat dieper dan een alleen een slechte cao.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarnaast mag tegenwoordig elke zelfrespercterende retailer een koffiecorner met broodjes, salades e.d. inhouse exploiteren (boekhandels, bibliotheken, enz...) Als we de horeca zo waardevol vinden en de mensen in de sector een goed salaris en cao gunnen moeten we de sector wellicht opnieuw vorm geven en toekomstbestendig maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Chapeau Michel. Kleine marge, dure chef koks (goeie bijna onvindbaar), hoge huur en mensen die alleen gaan eten met 2de menu gratis bonnen. Of mensen die Nederlands kraanwater zo fantastisch vinden en dus niet betalen voor een drankje. Daarmee kun je geen super salaris betalen. Daarbij is het tegenwoordig taboe sommige medewerkers kritiek te geven. Lastig soms... Gelukkig blijven er altijd gepassioneerden zo hier en daar :)

  BeantwoordenVerwijderen