maandag 9 april 2018

Hoe belangrijk zijn streekproducten voor de horeca

De definitie van een streekproduct volgens de site van het Voedingscentrum is: 

Het Erkend Streekproduct geeft aan dat het product en de grondstoffen uit een bepaalde streek komen en daar worden verwerkt. Bij de productie is aandacht besteed aan het behoud en beheer van het karakteristieke waarden van het landschap en de natuur. 
Producten met het Erkend Streekproduct keurmerk voldoen vaak aan de eisen van het EKO-keurmerk of Milieukeur.

Omschrijving

Het Erkend Streekproduct is een paraplukenmerk voor verschillende keurmerken. Het betekent dat het product en de grondstoffen uit een bepaalde streek komen. Ook de verwerking vindt plaats in die streek. 
Bij de productie is aandacht besteed aan het behoud en beheer van het karakteristieke waarden van het landschap en de natuur. 
Producten met het Erkend Streekproduct keurmerk voldoen vaak aan de eisen van het EKO-keurmerk of Milieukeur.


Vanavond zat ik na te denken over de asperges die eraan zitten te komen nu de temperaturen ons eindelijk verblijden en of wij deze ook kunnen serveren binnen ons vakantiepark. De vraag van onze regionale gasten is er, maar we moeten snel, goed en zeker lekker kunnen serveren voor ook de park-gasten. Moeten wij met asperges uit onze streek gaan werken, denk van niet want die zijn er niet,dan moeten we naar Drenthe, waar moeten de aardappelen dan vandaan komen, de opperdoezer... uit Noord-Holland of de Malta uit.... het ei om te koken kunnen we halen bij de buurman, een eierboer... tja en dan de ham, voor klassieker. Ik werk, mochten we het gaan doen, alleen met de ham van slagerij van der Laan uit Dwingeloo en dat meen ik, ook al ligt dit niet in de buurt.

Weet u, het werken met streekproducten binnen de horeca is vaak om een verhaal te hebben, een gun-factor creëren  voor een kleine leverancier en daar is niets mis mee. De gast echter merk er maar vaak niets van, of moet vergelijking materiaal hebben aangaande smaak, maar soms springen producten er wel echt uit en dat maak ik mee met de groenten van Eef Stel en onder andere met de ham van slagerij van der Laan.

Binnen ons restaurant het Binnenhof werken wij met streekproducten die geleverd worden vanuit bepaalde locaties, binnen Perron 29 doe ik dit ook en dan leer ik weleens, dat als je aangeeft dat de snoekbaars uit de rivier De Linde komt, maakt dat niet uit, dat het zoetwater-kreeftje uit de Belter komt maakt niet uit, dat de eend in een kooi in Giethoorn is gevangen maakt niet uit, dat de kaas in Wolvega wordt gemaakt maakt niet uit...
Gasten willen enkel lekker eten en ze hebben gelijk ook..... 

De komkommer en de ham maken wel uit... en dat heeft te maken met smaak, algemene producten die ineens anders smaken volgens gasten, hiermee maak je een slag binnen de horeca.... dit is meetbaar... en de rest...
Streekgebonden vind ik grappig en ik houd best wel van kleine leveranciers, gun hun het allerbeste, maar het moet wel meetbaar zijn in smaak en er moet genoeg geleverd kunnen worden per seizoen... 

Streekgebonden is een commercieel  verhaal aan tafel, niet meer en niet minder... maar soms zijn er uitzonderingen...

De definitie zal moeten zijn: wij werken met producten uit onze streek. (waarbij door het voedingscentrum een maximale 'actieradius' moet worden vastgesteld tussen bedrijf en plaatselijke leverancier) pas dan werken wij binnenkort streekgebonden en ook gecertificeerd. ;-))

Het werken met streekgebonden producten binnen de horeca is voor mij enkel een commercieel verhaal en vaak een fabeltje maar zo denkt u ook neem ik aan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten