woensdag 8 september 2010

Overkoken!!

De horeca is overgekookt!
Rohners, sifons, stikstofflessen staan als grof vuil langs de weg. Er is iets gaande binnen Horeca Nederland, klokkenluiders laten van zich horen. Er gaat herstel plaatsvinden binnen de Horeca, wij gaan weer voor 'lekker'. De kookrecessie kruipt uit het dal, sjapoo!!
Een 'zalfje' smeer je op je huid, de 'stikstof ' wordt alleen gebruikt om wratten aan te stippen, 'schuim' krijg je alleen op je cappuccino.
Waardoor Nederland overkookt raakte is niet zo moeilijk te analyseren. Vele koks kunnen niet meer koken en vandaar dat men ging grijpen naar deze 'kunstgrepen'. Zalfje hier, schuimpje daar en ziezo weer een plaatje afgeleverd. Dit soort technieken konden alleen toegepast worden binnen keukens met de juiste know how en de juiste bezettingsgraad. Maar het merendeel van de keukens heeft hier de personeelsaantallen niet voor staan maar ook zij gingen hierin mee. (dus lucht op de borden)

Maar nu, Horeca Nederland gaat nieuw:
De toekomst is het verleden, gewoon goed vaktechnisch koken, goede kwaliteiten en goede sauzen, sauzen met ziel.
Ben blij dat wij altijd onszelf zijn gebleven en nu helemaal, de 'rossini', de a la minute geklopte beanaisesaus, de stroganoffsaus aan tafel bereid, wij kunnen het gelukkig nog serveren.
Weet je wat binnen de toekomst verder bedrijfsbepalend wordt aangaande restaurantbezoek, de bediening en de ambiance. Een warme passende ambiance en passioneel betrokken bediening dat worden de belangrijkste factoren om je te onderscheiden.

Tip voor de toekomst:
Laat de koks niet meer alleen naar leveranciers, workshops, manifestaties gaan, zorg dat altijd een leidinggevende uit de bediening meegaat, op deze manier verkrijgt ook de bediening de informatie die hieruit voortvloeit en dan is het praatje aan tafel met de gasten nog interessanter als het om producten en of gerechten gaat. En dit geldt natuurlijk ook voor de koks!
Dit gevoel bekroop mij laatst op een dag van regionale producenten, veel proeven, wijntje en praten. Erg belangrijk voor een chef, maar nog belangrijker voor de bediening, als die aan tafel hierover kan vertellen.

Ps.
Er staat nog meer te gebeuren en dan op het gebied van kookwedstrijden!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten