Woensdag 24 mei 2017 is Roelof van der Laan overleden, een horecaman 'pur sang' en meer....
Wie was Roelof van der Laan, Roelof was een horecaman in
hart en nieren, een vakman die dat ook uitstraalde en mensen wilde motiveren en inspireren.
Roelof was een leermeester binnen de horeca die vele,
vele leerlingen heeft opgeleid binnen Hotel Braams in Gieten.
Hij roemde de oude tafeltechnieken zoals het uitbenen van
een vogel aan tafel, het bereiden van de crêpe suzette, het maken van een stroganoffsaus en meer...
Jammer vond hij het dat deze technieken haast niet meer
gedaan werden binnen de horeca van nu.
Roelof was een mensen mens binnen de horeca en
daarbuiten, vandaar dat vele leerlingen van toen hem nu nog hoog in het vaandel
hebben.
Maar Roelof was meer dan alleen maar een vakman, vandaar
dat hij ook plaats nam en meedacht binnen de SVH. Hij wilde betrokken zijn en
reisde daardoor vele malen per jaar af naar Zoetermeer, daar waar de SVH is gevestigd.
Daar schoof hij dan aan bij de LEC en de SEC.
Roelof deed meer binnen de horeca…. tientallen jaren zat
hij binnen de organisatie van de Salon Culinaire, het grootste wedstrijd
spektakel binnen Nederland wat werd georganiseerd in de Prins Benardhoeve in
Zuidlaren.
Deze wedstrijdarena was toonaangevend binnen Nederland.
Roelof was hierin een drijvende kracht, de salon
Culinaire was een kraamkamer voor jonge talenten binnen de horeca die zich
wilden profileren.
Roelof genoot hiervan, mensen met hart voor het vak.
Elk jaar opnieuw was het drie dagen lang een groot
culinair feest.
Wat er achter de schermen gebeurde weten velen niet, maar
er moest wat gebeuren om dat elk jaar tot stand te brengen.
Voor ons die meededen was het elk jaar een warm onthaal en dus een thuiskomen.
Tot plots de horeca beurs werd verplaatst naar
Leeuwarden, (2006) Roelof en kompanen mee richting Friesland maar dit voelde
niet goed.
In 2007 werd de beurs opnieuw verplaats, gelukkig weer binnen
Drenthe in de TT hal in Assen.
Roelof werd door de beurs organisatie gevraagd om ook
hier weer een wedstrijdgebeuren op poten te zetten en zo ontstond EvenTT
Culinaire, de naam bedacht door Trijnie en Roelof.
EvenTT Culinair is uitgegroeid tot een wedstrijdwalhalla
voor professionele vakmensen die hier nu
al tien jaar lang hun kunsten binnen diverse disciplines komen vertonen.
En dat was belangrijk voor Roelof, een podium willen
hebben voor hun die hun kop boven het maaiveld durven uit te steken.
Iedereen
die mee doet is al een winnaar, zei hij dan.
En achter de schermen, het kon nimmer een blauwdruk zijn,
want een horecabeurs is grillig en ook daar genoot hij van, proberen te
regisseren, vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
Maanden aan voorbereidingen, om de wedstrijdpleinen vol
te krijgen, al het mailverkeer, steeds opnieuw omdat koks volgens hem niet goed lezen wat er staat geschreven.
Controleren, controleren en dan moest het gaan gebeuren.
Op donderdag even kijken bij de opbouw, vrijdags alles
checken, op zaterdag alles afwerken en dan op zondag…… nogmaals, maar wel met
een fles wijn op tafel en natuurlijk met wat lekkers van Trijnie.
Mensen wat zullen we hem missen, maar we laten zijn naam voortbestaan.
Er wordt een nieuwe wedstrijd ontwikkeld voor horeca
professionals van voor de schermen en de winnaar van deze nieuwe wedstrijd zal
de Maïtre Roelof van der Laan Bokaal in ontvangst mogen nemen.
Roelof is er niet meer, dat is zoals het is, maar hij
blijft in onze harten.
Namens ons, het team van EvenTT Culinair
We zullen Roelof missen. Het was een indrukwekkend afscheid van een mooi mens.
BeantwoordenVerwijderen