vrijdag 29 juni 2018

Echte passie binnen beroepen geeft creativiteit, energie & emotie

Zoals ik al heb 'verhaald' op Facebook, was de excellentie-klasse te gast bij de kwekerij van Eef en Jenny Stel en dat is een andere wereld. Nimmer gestroomlijnd, nimmer perfect, nimmer puur commercieel, maar altijd alles vanuit het hart. Altijd, tijd voor de mens, al heerst er grote drukte binnen het bedrijf..... de echte mens is belangrijk en daar wordt tijd voor vrij gemaakt.

Acht jonge mensen schoven aan, aan de picknicktafels om een verhaal aan te horen, jonge mensen die geselecteerd waren voor de excellentie-klasse van het Drenthe College, opgezet door Wim Geerling en Bert Staal, alleen de meest gemotiveerden mogen deelnemen, na selectie en als de leerbedrijven groen licht hebben gegeven aangaande het uit-roosteren van de leerling gaan zij in program. Fantastisch vind ik dat, er wordt vrije tijd gestoken in het bekwamen van aankomende vakkrachten, maar ook de docenten nemen initiatieven en doen offers.
Het werd een interessante ochtend en middag en de jonge mens van nu weet van het groenten en kruiden verhaal, passie geeft emotie maar vooral ook smaak en over de smaak van een product valt niet te twisten. De opdracht was informeel en vrij van vorm, gerookte IJsselmeer paling in het voorgerecht, heilbot in het tussengerecht, rundersukade in het hoofdgerecht en passievrucht met aardbei in het dessert. De opdracht verder: duik de kassen in en zoek naar smaken die passen bij de aangeven hoofd-items. Kook binnen  de kas en wees flexibel aangaande technieken, want de apparatuur is niet zoals binnen de meest goed geoutilleerde keukens.Het was een leuke en inspirerende dag, waarbij de koks hebben geleerd dat als je kookt binnen externe locaties, je alles moet controleren, werken de ovens, de inductie-platen, zijn er goede pannen aanwezig... etc, eigenlijk was het een goede voorbode voor een examen. alles controleren, wat betreft materialen. apparatuur en producten....Eef en Jenny, bedankt voor het verhaal en de gastvrijheid, de jonge mensen waren verrast en hebben genoten, maar wat kan het warm zijn binnen de kassen, de volgende keer draaien wij het sorbetijs in de schaduw ;-)

Ook wil ik Wim Geerling en Bert Staal nogmaals benoemen aangaande hun infinitief om een klasse op te zetten voor de gemotiveerde jonge koks die tijd willen inleveren om zich te bekwamen aangaande kwaliteiten....

Eef, Jenny, Jolanda, docenten & leerlingen bedankt, ook voor mij was het leerzaam. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten