dinsdag 3 mei 2016

De nieuwe keukenwereld wordt werkelijkheid... #Evolutie

Vandaag las ik de Kokskoerier en Edwin Loos verwoordde het goed in zijn column, 'vroeger was alles beter', vaak denken we dat en hebben we talloze gefundamenteerde argumenten, maar wat hebben we daar binnen de wereld van nu, nog aan. Er blijken de laatste jaren geen koks meer te zijn, bedrijven zitten met de handen in het haar. U wilt niet weten hoe vaak ik gebeld wordt door collega's, met de vraag, weet jij nog iemand.
Vroeger was vroeger, waarin het digitale tijdperk totaal geen rol speelde, want computers en mobieltjes stonden nog in de kinderschoenen, nu is het algemeen goed, de generatie van nu weet niet beter, alles ligt open en wordt snel gedeeld, de jonge mens is niet meer de jonge mens van vroeger. De jonge mens is snel geïnformeerd en leeft hier ook naar. 

Binnen restaurantkeukens moeten we daarop inspelen, de grote chef is misschien de grote chef niet meer en wordt gewoon aangesproken bij zijn en of haar voornaam. De keukenmedewerkers bestaan misschien straks niet meer uit alleen maar vakidioten, misschien bestaan de brigades in de toekomst wel uit mensen die geen koksopleiding hebben genoten, maar wel openstaan voor een paar uur in de week een korte dienst te nemen. 

Een bedrijf zou kunnen werken met een chef, een souschef, met daarom heen alleen maar flexibele medewerkers met een nul uren contract, de kaarten zouden gecontroleerd moeten zijn door chef en sous, die de medewerkers enkel de tips en trucs leren die nodig zijn binnen specifiek bedrijf. 

Ik weet zeker dat dit kan, je kunt jonge mensen zonder horeca achtergrond enthousiast maken en motiveren binnen een bedrijf, waarbij, bij hun een bepaalde trots ontstaat. Ik heb dit meegemaakt bij van der Valk en ervaar het ook binnen de keukens van de vakantieparken. Nu zult u kunnen zeggen, ja maar dat is geen top horeca, maar dan zou ik weleens willen weten wat het verschil is, je leert medewerkers hetgeen noodzakelijk is om de gasten van specifiek bedrijf blij te maken en of dit nu gaat om gerechten met truffel of met een garnaal, maakt niet uit, het gaat erom dat het goed uw keuken verlaat.

Misschien hebben de meest kleine keukens straks wel twintig medewerkers op papier, krijgen de mensen hun diensten enkel digitaal door op de telefoon (L1nda) en draait de keuken en bediening als een tierelier zonder allemaal zelfstandig werkenden. De opleidingen zorgen alleen voor de toevoer van souschefs en chef koks.....

Gaan we nog verder, niet de chef kok kiest de leverancier, dat doet de ondernemer, de chef mag alleen de kwaliteiten bepalen, geeft rust bij ondernemers, want stel voor dat de chef verkast, bijkomend voordeel is dat de ondernemer zelf verantwoordelijk is voor de prijsafspraken en de verkoopprijs, want koks kunnen toch niet calculeren hoor ik vaak om mij heen.

Bij ons in de keuken werk ik enkel met gemotiveerde mensen die geen koksopleiding deden maar dit nu wel gaan doen, één heeft al meegedaan aan een kookwedstrijd en dan ben ik trots, zij werken met plezier en dat zie je terug de bordjes.... nee, ik hoef niet te schreeuwen 
want het is een geoliede machine.. je moet alleen wat meer tijd steken in de communicatie.. en je moet blijven hameren op discipline, zonder discipline kun je geen keuken draaien..

Vroeger was het niet beter, maar het was anders.... maar dat was toen... enkel nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten