dinsdag 9 augustus 2011

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd....

Eigenlijk zou deze spreuk meegegeven moeten worden binnen onze opleidingsinstituten in Nederland en eigenlijk zouden wij als zijnde leermeesters, deze spreuk, als basis moeten adoreren aangaande het opleiden van jonge mensen binnen de horeca. Want laten we wel wezen, mensen.......... het 'kleine' is binnen de opstart van een carrière binnen de horeca toch echt wel fundamenteel lijkt mij.......... maar ja, dan moeten we als leermeesters ons zelf toch eens durven te 'spiegelen'......... en dat blijkt soms moeilijk.................... 



Wij als koks zijn doorgegroeid als zijnde 'artiesten', de één wat bekender dan de ander, maar sommigen werden op een voetstuk geplaatst, of 'plaatsten zichzelf op een voetstuk door middel van allerlei handigheidjes en nu het wat minder gaat met de economie, zie je allerlei 'zielige verhaaltjes' in de kranten verschijnen, waarbij vaak de zwarte piet wordt toe bedeeld aan derden
Maar weet dat wij als chefs alleen maar een radertje zijn binnen het geheel....één radertje..maar wel het radertje met de meeste verantwoording binnen de molen dus..............


Ik ben zelf wel klaar met deze cultuur, want laten we eens eerlijk zijn mensen, de generaties die nu gaan komen, moeten toch een tosti kunnen klaar maken, een spiegel ei kunnen bakken en een salade kunnen dresseren of is dit niet meer belangrijk of moeten de jonge mensen alleen maar 'mooie bordjes' kunnen maken..... Alleen maar 'leuke dingen' willen doen en dit ook alleen maar aanleren door ons 'leermeesters' is niet meer reeël en relevant...... Alles moet aangeleerd worden en belangrijk gemaakt worden en dat gaat van een tosti....... tot aan het bakken van een mooi stuk ganzenlever.... (en het werken met schuim, stikstof en texturas)
  



Iemand die met 'liefde' een tosti klaarmaakt, een spiegelei kan bakken, een salade kan dresseren, een stukje ganzenlever kan bakken.... is al een topper.... omdat hij of zij weet van de 'hoed en de rand' en dat is het daadwerkelijke fundament binnen de horeca....... 'liefde' hebben voor producten en bereidingen... van klein naar groot, maar even belangrijk... van simpel naar ingewikkeld...maar alles met respect....



En wees gerust strebers, binnenkort weten we waarschijnlijk hoe je een Michelin ster kunt kopen als het boekwerkje van  Paul van Craenenbroeck uitkomt.... in september.....misschien lustte hij alleen maar tosti's, wie weet........... ;-)


Eindelijk gaat de horeca op de schop en weet u, daar ben ik voor.... alleen de volle parkeerplaatsen blijven een indicatie voor gasten, van wat 'goed' was en is..... en keukens die brigades hebben van tien koks of meer zullen gebaseerd zijn op 'relevante drukte' en niet meer op fictieve ingevingen..... van ons koks....... nu is het de beurt aan de bediening......  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten