woensdag 31 augustus 2011

Gespecialiseerd-kok en dan... wat is de meerwaarde..

Soms twijfel ik wel eens aan de praktische relevantie van bepaalde opleidingen en wat voor 'meerwaarde' dit geeft aangaande praktische vaardigheden..... zo ook aangaande de opleiding gespecialiseerd kok niveau vier.... wat voor meerwaarde geeft iemand met dit diploma aan een keukenteam en wat voor meerwaarde betekend dit voor de persoon zelf........... 



Niveau vier is jaren geleden geboren uit........ geen idee waarom.....vroeg het bedrijfsleven om meer kennis,  of hebben de instituten dit zelf misschien gecreëerd...??..... Wat was en is het doel... waarschijnlijk weet niemand dit, terwijl er wel véél voor wordt betaald....


Ik denk dat er helemaal geen doel is.....en zie ook de meerwaarde van dit niveau niet tot uiting komen binnen de praktijk.... Binnen mijn optiek is er geen wezelijk verschil tussen een zelfstandigwerkend-kok en een gespecialiseerd-kok op de werkvloer..... Ooit toen deze 'opleiding' begon was volgens mij het doel om 'ambachtelijke technieken' veilig te stellen, met daarom heen, het kunnen opstellen van een 'businessplan', een basiskennis verkrijgen van wijnen en het leermeesterdiploma kreeg je er gratis bij...


En daarom wil ik pleiten voor een niveau vijf-opleiding, gewoon een eenvoudige opleiding die geheel 'praktisch' is ingesteld... waarbij enkel en alleen ambachtelijke kooktechnieken worden aangeleerd en dan wordt het verhaal anders.... 
Wil je een bedrijf beginnen dan volg je een andere opleiding.... wil je als kok meer weten over wijnen dan volg je weer een andere opleiding, wil je meer weten over 'suikertrekken' dan volg je weer een ander specialisatie.. maar wel een duidelijke en een gerichte...


Ik zie de meerwaarde niet in van deze 'opleiding', of komt het misschien omdat ik deze zelf niet gevolgd heb.... terwijl ik wel de examens mag afnemen... raar hé.....ja, dat vind ik ook.. ;-)

4 opmerkingen:

  1. tegenwoordig doe je een koksopleiding van 4 jaar. en dan krijg je gewoon alles erbij bijv. leermeester. ik had een leerling die zelf niks kon.. en niks wilde leren maar had al wel effe zn leermeester gehaald op school... gewoon een lachertje die opleidingen van tegenwoordig..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sinds in de jaren "90 dhr. Josefszoon via 't svh leermeesteroverleg een verhandeling kwam houden over de vernieuwende opleiding hadden we kunnen weten dat onderwijs aan de haal zou gaan.
    Al jaren is gebleken dat het "oor" van de diverse stichtingen naar 't bedrijfsleven doof is, terwijl de mond hard schreeuwt....
    Door m'n werkzaamheden van tegenwoordig kom ik in veel bedrijven en zie de vicieuze cirkel van geen of ongemotiveerde leerlingen en wanhopige chefs. What the hell, met ondernemers die een paar handjes goed genoeg vinden en niet meer op termijn willen denken. De komende periode zullen er velen, en dan met name in 't westen, de haren weer uit hun kop trekken over 't gebrek aan mensen. En dat terwijl de omzetten een boost krijgen men blij zal zijn als september om is.... en dan moet 't nog december worden.
    Groet, John
    Ps Anoniem heeft ook leerlingen die wellicht meelezen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben het hier niet helemaal met u eens. Naar mijn weten zijn deze oplepelen gen gespecialiseerd kok niveau er al. Maar zit er enorm verschil in stof en werkwijze in de verschillende scholen die ze aanbieden. Zo ben ik 6 jaar geleden begonnen in Leeuwarden met de gespecialiseerd kok opleiding en bestond deze alleen maar uit theorie. Daarom ben ik er toen ook mee gestopt. Een jaar later ben ik begonnen in appeldoorn en deze opleiding bestond alleen maar uit praktijk die door meesterkoks werden gegeven. Ik vond dit een absolute meer waarde en heb in 2 jaar meer technieken en vaardigheden geleerd dan in 4 jaar zelfstandig werkend kok. Want daar leer je geen bonbons, soufle, taarten, terrines, paté"'s, ballontines, sauzen, fonds maken en hele dieren verwerwerken zoals hazen, konijnen, reeën, wilde zwijnen etc. Ik vind dat een gespecialiseerd kok wel een absolute meerwaarde is in een keuken, maar is het afhankelijk van op welke school deze gezeten heeft.

    BeantwoordenVerwijderen