woensdag 11 mei 2011

Horeca praktijkexamen...een verloren dag..

Vanmorgen vol goede moed richting Hoogeveen gereden, want het was dag twee van de praktijkexamens voor de zelfstandigwerkend koks waarbij ik mede mocht examineren. Dit is elk jaar opnieuw een dag waar ik naar uitkijk, want wat is er mooier om na zo'n dag de deelnemers te kunnen feliciteren als ze geslaagd zijn. Maar dit keer werd het een sobere dag, drie van de zeven kandidaten slaagden, met de hakken over de sloot en de rest kreeg een zware onvoldoende te verwerken..........en dat is voor de kandidaten ' zwaar balen ', maar ook voor de examinatoren.....

Alle kandidaten die deze examens moeten afleggen hebben vijf weken terug een lijst ontvangen met de eventueel te bereiden gerechten, dus een ieder heeft ruimschoots de tijd gehad om zich voor te bereiden en dan vraag ik mij af, waar deze jonge mensen in godsnaam mee bezig zijn!!!
Niemand maar dan ook niemand had hoeven te zakken mits men er wat aandacht en tijd aan had besteed, maar nee hoor, gewoon nonchalant een examen in gaan...wat een ezels...als je op een dermate manier met je toekomstige carrière omgaat dan vraag ik mij af of je wel geschikt bent voor de horeca of voor wat voor beroep dan ook.......??
Eigenlijk zouden er opnamen gemaakt moeten zijn van deze dag voor de 'funniest horecavideo's want dan hadden sommige kandidaten hoge ogen gegooid met hun acties. Zo hebben we 'koks' asperges zien schillen met de kop van de asperge in de hand en de kont tegen de borstkast en dan met de dunschiller naar het lichaam toe schillen. Siliconen matten die bebloemd werden, zes aardappels afkoken met drie liter water erop zonder zout, een wenerdeeg maken met de garde, kreeften a la minute tot ragout koken, bisques die a la minute gereduceerd werden zonder dat de karkassen gekneusd werden en die gepasseerd werden door een doek, hollandaisesauzen zonder gastrique, het roken van producten zonder het deksel op de oven te schuiven en ga zo maar door. En dan hebben we nog niet eens gehad over het chaotische werken zonder structuur.........de mise en place niet voor elkaar kunnen krijgen binnen een tijdsbestek van drie uur voor twee couvert en het niet koken op smaak..........belabberd was het met onze toekomstige collega's.

Dit alles stemt mij somber, zelfstandigwerkend koks die eigenlijk helemaal niet zelfstandig blijken te zijn. En waar ligt dit aan, als examinator doe je aan zelfreflectie, heb je begrip voor de 'zenuwen' die kunnen opspelen, ben je oprecht in je beoordeling, dus waar ligt dit aan mensen, aan de kandidaten zelf, de leerbedrijven, aan de leermeesters...........waaraan??????


Geen opmerkingen:

Een reactie posten